Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Şase morţi în Daghestan, în urma unui atac sinucigaş comis de către o femeie

Şase morţi în Daghestan, în urma unui atac sinucigaş comis de către o femeie

O femeie deghizată în pelerin a comis un atentat sinucigaș în agitata regiune musulmană Daghestan din Rusia, omorând cel puțin șase persoane, inclusiv un cunoscut învățat islamic, șeicul Said Afandi (foto).

Președintele Vladimir Putin a reacționat imediat, spunând că astfel de atacuri nu vor submina spiritul de toleranță religioasă al Rusiei, relatează AFP.

Ministrul de Interne din regiunea Mării Caspice a afirmat că atacul a ucis pe unul dintre cei mai respectați lideri religioși din Daghestan, care apăra islamul moderat în fața ascensiunii militantismului radical.

Ministrul a declarat într-un comunicat că o femeie “deghizată în pelerin” a intrat în casa lui Said Afandi și a detonat o bombă pe care  o avea prinsă de brâu.

“Șase oameni au murit în afară de sinucigașă,” a afirmat ministrul de Interne din Daghestan în comunicat, adăugând că “Printre aceștia se află și șeicul Said Afandi.”

Atacul vine la doar o lună după ce clericul cel mai important din cea mai mare regiune musulmană rusă, Tatarstan, din centrul țării, a supraviețuit unei tentative de asasinat în care a murit fostul său asistent.

Clericii din Tatarstan care au fost ținta acelui atac și Afandi erau toți sufiști care promovau o formă de toleranță musulmană și cooperare cu autoritățile sprijinite de președintele Putin.

Atacul din iulie asupra unei regiuni prospere care a fost privită ca un exemplu de toleranțăreligioasă l-a făcut pe Putin să convoace o întâlnire de securitate la nivel înalt și apoi să facă o serie de discursuri importante în care promova pacea inter-etnică.

Putin a mai făcut un astfel de discurs la doar câteva clipe după atacul de marți în timpul unei vizite planificate în Tatarstan, o regiune bogată, producătoare de petrol, cu jumătate din populație, patru milioane, musulmană.

“Nu puteți să învingeți poporul rus unit, multietnic și puternic,” a spus Putin în discursul televizat.

Nu s-a făcut nicio revendicare imediată a atacului, dar acesta vine la doar o săptămână după ce cel mai temut comandant islamist rus, căutatul militarist Doku Umarov de la grupul Emiratul Caucaz, a numit în functie doi noi adjuncți care responsabili de Daghestan. Unul dintre ei este un comandant de teren responsabil de punerea la cale a atacurilor împotriva statului rus și a celor care promovează viziuni religioase musulmane mai tolerante.

Citeşte mai multe despre:   atentat sinucigas,   Vladimir Putin,   musulman,   islam