Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Șase state UE, somate de Comisia Europeană să vină cu explicații în privința restricțiilor dure impuse în lupta cu COVID-19

Șase state UE, somate de Comisia Europeană să vină cu explicații în privința restricțiilor dure impuse în lupta cu COVID-19

Un articol de: Elena Stanciu - 23 Feb 2021, 23:27
Șase state UE, somate de Comisia Europeană să vină cu explicații în privința restricțiilor dure impuse în lupta cu COVID-19 Foto: pixabay Externe

Șase state membre UE au fost somate de Comisia Europeană să vină cu explicații cu privire la restricțiile de circulație pe care le-au impus în contextul pandemiei de coronavirus, măsuri considerate exagerate de reprezentanții Executivului comunitar, informează The Guardian.  

 

Comisia Europeană cere mai multor state să motivese restricțiile dure instituite în contextul pandemiei

 

Vizate sunt Belgia, Danemarca, Finlanda, Germania, Suedia şi Ungaria, care au zece zile la dispoziție pentru a motiva aceste restricții.

În acest sens au fost adresate scrisori celor șase state, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene precizând că prin măsurile impuse de acestea, mai dure decât cele recomandate de UE, există "un risc de fragmentare, obstacole în calea liberei-circulaţii, de perturbare a lanţurilor de producţie". Reprezentantul Executivului comunitar a subliniat că restricțiile impuse de state trebuie să fie fie "nediscriminatorii şi proporţionate".

 

Germania, una dintre țările intrate în vizorul Comisiei Europene

 

În ultima perioadă, un aspect controversat a fost cel al restricțiilor impuse de Berlin la granița sa cu regiunea austriacă Tirol, ambasadorul german la Viena fiind chemat să justifice măsurile considerate ”inutile și care fac mai mult rău decât bine”.

Pe de altă parte, autoritățile din Germania sunt îngrijorate în legătură cu riscul apariției unui al treilea val al pandemiei, în condițiile în care, în ultimele șapte zile a fost înregistrată o creștere a numărului de cazuri de infectare la 60,5 la 100.000 de locuitori, față de 55-57 la 100.000 de locuitori în săptămâna anterioară.Scandal cu fostul ministru al Sănătăţii: Vlad Voiculescu l-a enervat atât de mult pe Cristian Tudor Popescu, încât gazetarul a plecat din emisiune

În luna ianuarie, Comisia Europeană recomandat statelor membre să-și mențină frontierele interne deschise și „să descurajeze puternic” călătoriile neesențiale, cu posibilitatea de a impune regula testării și a carantinării celor care se întors din zone considerate a fi cu risc epidemiologic ridicat.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen spunea că vrea să evite situația din primele luni de pandemie, atunci când restricțiile de circulație impuse unilateral au provocat haos la unele granițe și au pus în pericol lanțurile de aprovizionare.

Cu toate acestea, în ultima perioadă cele șase state au instituit controale mai stricte. Reprezentanții Comisiei Europene nu exclud varianta de a impune sancțiuni în cazul acestora.

Joi și vineri, liderii statelor din Uniunea Europeană se vor reuni într-un summit în care vor discuta despre coordonarea luptei cu pandemia de COVID-19.

Citeşte mai multe despre:   Comisia Europeana,   Germania,   restrictii,   COVID-19