Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Satelitul GOCE a rămas fără carburant și se va prăbuși în curând pe Pământ

Satelitul GOCE a rămas fără carburant și se va prăbuși în curând pe Pământ

Satelitul GOCE a rămas fără carburant și se va prăbuși săptămânile viitoare pe Pământ, anunță Agenția Spațială Europeană (ESA).

GOCE, care a fost lansat în 2009, pluteșt pe o orbită foarte joasă, la 260 kilometri altitudine, pentru a cartografia câmpul gravitațional terestru și pentru a furniza omenilor de știință date importante pentru a studia evoluția climei și a seismelor.

Satelitul va ceda în fața forței de atracție exercitată de Terra și se va prăbuși.

Cum orbita este foarte joasă, GOCE nu va putea câștiga în altitudine pentru a-şi încheia "viaţa" pe o traiectorie de siguranţă, în jurul Terrei sau în direcţia Soarelui.

Rezervorul său cu 41 litri de xenon este aproape gol, iar cei doi litri rămași îi mai asigură doar câteva săptămâni de autonomie.

"Sistemul de propulsie electrică care permite acestui vehicul spaţial să zboare la această altitudine foarte joasă va înceta să mai funcţioneze între sfârşitul lunii septembrie şi începutul lunii noiembrie, data cea mai probabilă fiind situată între 16 şi 17 octombrie", a anunțat coordonatorul misiunii GOCE.

Cea mai mare parte a satelitului, care are o lungime de 5,3 metri şi o greutate de peste o tonă, se va dezintegra şi va arde atunci când va ajunge la o altitudine cuprinsă între 75-80 kilometri.

calculelor efectuate de ESA, circa 250 de kilograme din acest satelit vor supravieţui în urma intrării sale în atmosferă şi se vor prăbuşi pe Terra sub forma a "40 sau 50 de fragmente" disperate pe o distanţă de 900 de kilometri.

"Este un vehicul spaţial foarte mic, de fapt. Trebuie avut în vedere acest aspect şi să nu se dramatizeze peste măsură ceea ce se va întâmpla", a adăugat coordonatorul misiunii GOCE.

Citeşte mai multe despre:   Pamant