Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Scăderea prețului petrolului spulberă speranţele kurzilor irakieni de a-şi întemeia propriul stat 

Scăderea prețului petrolului spulberă speranţele kurzilor irakieni de a-şi întemeia propriul stat 

Un articol de: - 08 Iul 2016, 14:30
Scăderea prețului petrolului spulberă speranţele kurzilor irakieni de a-şi întemeia propriul stat  Foto: reddit.com Externe

În urmă cu trei ani, când prețul barilului creştea vertiginos și Statul Islamic nu era încă o amenințatre serioasă pentru zona Orientului Mijlociu,  irakienii kurzi au sperat ca vor putea întemeia statutul Kurdistan.

Demersuri în acest sens au fost făcute, oficialii kurzii având o întrevedere cu Barack Obama.

Întregul efort de configuarea a noului stat a fost sortit eșecului în momentul în care prețul barilului a început să scadă, ajungând de la 110 la 26 de dolari, notează hurriyetdailynews.com

La toate acestea, s-a adăugat și lupta dintre diferitele partide politice. Fiecare dintre cele trei partide a avut  viziuni diferite asupra situației kurzilor, lupta dintre partidul lui Barzani Kurdistan Democrat ( KDP ), Uniunea Patriotică a fostul președinte irakian Jalal Talabani din Kurdistan ( PUK ) și Mișcarea Nawshirwan Mustafa pentru Schimbare ( Goran ) a stagnat progresul făcut până la aceea dată. Pentru a soluționa criza politică, una dintre variante a fost ca părțile controlate de Barzani( Arbil și Duhok)  și Talabani (Sulaymaniyah si Kirkuk) să aibă un anumit grad de autonomie.

Situația din regiune este extrem de fragilă, zona fiind mereu sub amenințarea grupărilor teroriste. Dată fiind situația, o evoluție pozitivă a lucrurilor este imposibilă.