Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe SCANDAL DE PROPORȚII în justiția din Italia: CARACATIȚA corupției se întinde până la președintele țării! Spălare de bani, trafic de influență, mită, șantaj. Când POLITICUL se ceartă cu justiția, CÂȘTIGĂ MAFIA...

SCANDAL DE PROPORȚII în justiția din Italia: CARACATIȚA corupției se întinde până la președintele țării! Spălare de bani, trafic de influență, mită, șantaj. Când POLITICUL se ceartă cu justiția, CÂȘTIGĂ MAFIA...

Un articol de: B1.ro - 16 Iun 2019, 11:49
SCANDAL DE PROPORȚII în justiția din Italia: CARACATIȚA corupției se întinde până la președintele țării! Spălare de bani, trafic de influență, mită, șantaj. Când POLITICUL se ceartă cu justiția, CÂȘTIGĂ MAFIA... Externe

Un nou scandal de proporții cutremură justiția din Italia, amintind de scandaluri celebre cum a fost procesul lojii masonice Propaganda Due din anii '80, sau operațiunea Mani Pulite, în 1992, scrie Cotifianul într-o analiză pertinentă a presei italiene.

De această dată, în centrul întregului scandal se află Consiliul Superior al Magistraturii din Italia, o instituție de importanță constituțională, prezidată ex oficio, ca și în România, de președintele republicii, din care fac parte și procurorul general și președinintele Înaltei Curți de Casație.

Despre ce este vorba? Despre un flux de bani ilegal, prezumat a fi unul uriaș, prin care au fost influențate multe anchete și sentințe. Este vorba despre sentințe care au distrus afaceri în beneficiul concurenței. Este vorba despre o mulțime de înregistrări secrete, scurse una dupa alta în ziarele din Italia. Este vorba și despre dezvăluirea secretului anchetelor. Este vorba despre bani și influență pentru numirea sau eliminarea din sistem a multor procurori. Apoi, mai este vorba și depre ziare importante care s-au înțeles cu magistrații ce anume să scrie, la ce dată și cum să pubice materialele ”scurse”, oferite de magistrații implicați în scandal.

Există și ramificații politice, care duc nu către actualul guvern populist pus la colț de presa europeană, ci către Partidul Democrat, al fostului premier proeuropean Matteo Renzi. Asta în timp ce președintele Italiei, un critic al actualei puteri, tace și îi face pe unii jurnaliști să se întrebe dacă ramificațiile scandalului nu ajung cumva până la el.

Până acum au demisionat trei membri ai Consiliului Superior al Magistraturii din Italia, iar alți doi s-au autosuspendat, iar scandalul e abia la început.

Potrivit interceptărilor, procurorul Luca Palamara, care a demisionat ulterior din CSM, ar fi primit cadouri și sume mari de bani din partea mai multor oameni de afaceri și influenceri pentru a influența o serie de sentințe. Palamara se interesa de cursul investigațiilor pe care trebuia să le influențeze prin intermediul amicilor săi din sistem.

Pus in garda că este interceptat, procurorul Palamara a încercat să influențeze numirea noului procuror din Perugia, care ar fi preluat dosarul său.

Astfel, el a apelat la Luca Lotti, mâna dreapta a premierului Matteo Renzi, subsecretar de stat la cancelaria premierului, și la un fost subsecretar de la Justiție, membru al aceluiași Partid Democrat.

Culmea este că procurorul a fost pus în gardă că telefonul îi este ascultat, de către un personaj important din cadrul președinției Italiei. Din acest motiv, presa italiană scrie că tăcerea președintelui Sergio Mattarella în acest scandal este asurzitoare și culpabilă.

Ceea ce îi îngrijorează pe ziariștii italieni nu sunt faptele comise de cei câțiva indivizi menționați, ci mai ales reacția unor membri ”curați” ai CSM. Păcat! O mare personalitate mondială a murit! L-au găsit fără suflare, în închisoare!

Ori vom dovedi că aceste lucruri sunt false, ori vom fi pierduți”, spune vicepreședintele CSM, Davide Ermini.

Franco Roberti, fost procuror național antimafia în Italia, consideră că acest scandal își are originile în decizia guvernului democrat al lui Matteo Renzi de a scoate la pensie o mulțime de magistrați trecuți de 70 de ani. Numărul mare de posturi care trebuiau ocupate au trezit interesul afaceriștilor implicați în litigii și totul pare să fi devenit o uriașă licitație pentru influențarea justitiei, în care cazul Palamara este doar vârful aisbergului.

Singurul eveniment care pare să semene cu ceea ce se întâmplă în aceste zile este scandalul Propaganda Due din anii 1980”, spune un alt procuror din cadrul CSM. Propaganda Due era o lojă masonică, desființată odata cu întreaga masonerie, în epoca lui Benito Mussolini, apoi reînființată, la începutul anilor 1970, cu scopul de a contracara ascensiunea stângii politice în Italia, masoneria fiind controlată de creștin-democrații de la putere. Din cauză că avea o orientare radicală de dreapta, loja a fost desființată în 1976, dar și-a continuat activitatea în secret. Ulterior, în 1981, s-a descoperit că membri acestei loje secrete au fost implicați în mai multe fapte penale, mergând până la împingerea justiției pe o pistă falsă în cazul masacrului de la Bologna, comis de o organzație neofascistă.

Nu în cele din urmă, în scandal este implicată și presa – uneori pentru că și-a făcut pur și simplu datoria, însă alteori pentru ca s-a implicat interesat de-o parte și de alta.

Dincolo de detaliile scandalului, jurnaliștii de la Linkiesta sunt îngrijorați de faptul că ”nu avem niciun instrument pentru a influența această situație – justitia se autoguverneaza, pornind chiar de la CSM”. Și totuși, scrie Linkiesta, există o soluție: ”Politicienii trebui să-și asume responsabilitatea unei reforme radicale a justiției – cu toate riscurile – începând cu această instituție a CSM. Altfel, cei care vor decide cum să rezolve problema vor fi exact aceiași magistrați”.

Cu alte cuvinte, soluția ține de implicarea factorului politic, de o reformă a justiției, reformă care este însă criticată de Bruxelles în cazul altor țări. 

Citeşte mai multe despre:   Italia