Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Scandal uriaș de corupție în Bulgaria: Ministrul adjunct al Mediului a fost arestat într-un dosar care vizează traficul ilegal de deșeuri

Scandal uriaș de corupție în Bulgaria: Ministrul adjunct al Mediului a fost arestat într-un dosar care vizează traficul ilegal de deșeuri

Un articol de: George Lupu - 31 Mai 2020, 14:48
Scandal uriaș de corupție în Bulgaria: Ministrul adjunct al Mediului a fost arestat într-un dosar care vizează traficul ilegal de deșeuri sursa foto: pixabay Externe

Ministrul adjunct al mediului din Bulgaria, Krassimir Zhivkov, și influenți oameni de afaceri, frații Bobokovi, au fost reținuți într-un scandal care vizează fapte grave de corupție. Parchetul de specialitate investighează presupusa implicare a oficialului bulgar într-un grup infracțional organizat care a gestionat ilegal deșeuri, inclusiv materiale periculoase. Fostul șef al inspecției de mediu din Pleven este, de asemenea, acuzat că a luat parte la schemă.

La începutul anului, în Pleven s-a găsit o cantitate mare de deșeuri ilegale importate din Italia. Până în prezent, șase persoane au fost reținute în acest dosar, scrie novinite.com.

 Parchetul urmărește două linii de anchetă legate de gestionarea greșită a deșeurilor. Unul este pentru importul ilegal de deșeuri din Italia, care nu sunt sortate și ajung depozitate ilegal, ceea ce face ca acestea să nu fie deșeuri, ci gropi de gunoi. Deșeurile au fost importate de companii care nu au capacitatea necesară de a le prelucra sau incinera, ceea ce nu este permis de legea bulgară.A GĂSIT UN CARD ÎNTR-UN BANCOMAT DIN RÂMNICU SĂRAT ȘI A ÎNCEPUT SĂ CUMPERE CU EL. A REGRETAT AMARNIC, DUPĂ CÂTEVA ORE. CE A PĂȚIT, E FĂRĂ PRECEDENT

Conform dovezilor strânse de parchet, Krassimir Zhivkov a făcut presiuni subordonaților săi, în mare parte șefi ai inspectoratelor regionale de mediu pentru a da permisele companiilor care nu îndeplinesc cerințele de a importa astfel de deșeuri. Cei care nu au acordat permise, potrivit urmăririi penale, au fost concediați.

Majoritatea deşeurilor, în loc să fie reciclate, erau stocate sau arse fără autorizaţie. Autorităţile din Bulgaria şi Italia anchetează această filieră, ai cărei principali actori erau doi oameni de afaceri bulgari care activau în cele două ţări, așa se ajunge la cea de-a doua linie de anchetă.

Ea se referă la gestionarea greșită a deșeurilor periculoase, în care se presupunea că au fost implicați frații Bobokovi. Aceștia dețin o uzină de procesare a bateriilor din Montana și o companie care produce uleiuri de motor. Toate instalațiile ar fi trebuit să permită reciclarea materialelor din deșeurile periculoase, dar acest lucru nu s-a întâmplat sau, dacă s-a întâmplat, a fost fictiv.

 

Ce au găsit procurorii în urma perchezițiilor

 

Operațiunea împotriva presupusului grup a început în cursul zilei de joi, când anchetatorii l-au trezit pe ministrul adjunct al mediului, Krasimir Zhivkov și a fost dus la biroul său din minister unde anchetatorii au efectuat o percheziție în prezența sa. Căutările și confiscările au fost efectuate la birourile și adresele din Sofia, Pravets, Pleven, Plovdiv Botevgrad, Montana, Smolyan și satele din municipalitatea Kyustendil.

În timpul perchezițiilor, procurorii au găsit liste cu patroni de presă și afaceriști morți în urmă cu 20 de ani.

De asemenea, în birourile fraților Plamen și Atanas Bobokovi din Montana și Rousse, s-au adunat dovezi că doar o parte din deșeurile periculoase au fost exportate în Germania.

Schema presupunea falsificarea procesării deșeurilor prin trimiterea către companii ale căror activități erau fictive. Aceasta permitea economisirea banilor care trebuiau dați pe taxe și pe costuri de transport necesare trimiterii deșeurilor periculoase în Germania, unde exista capacitatea de prelucrare fără a pune în pericol mediul . Acest lucru a generat profituri uriașe și s-a evitat plata unor sume mari de impozit.

 

Problema depozitării ilegale a deșeurilor în România

 

Mai multe probleme legate de depozitarea ilegală a deșeurilor apar în od constant și în România. Acesta este motivul pentru care România a fost condamnată Curtea de Justiție a UE pentru poluarea din București.

După ce nivelul poluării a atins un nivel record in Capitală, la începutul lunii martie, poliţiştii au efectuat percheziţii la mai multe firme şi persoane fizice care ar fi colectat, transportat, deversat și îngropat deșeuri în locuri neautorizate, provocând prejudicii semnificative mediului.

De asemenea, în luna februarie, poliţiştii de frontieră au depistat în Portul Constanţa Sud Agigea 16 containere cu deşeuri, care în acte figurau ca fiind obiecte de uz casnic second hand. Ele au fost descărcate de pe o navă olandeză venită din Marea Britanie. În cauză sunt cercetați doi români şi un britanic pentru importarea ilegală de deşeuri în România.

Citeşte mai multe despre:   Bulgaria