Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Scandalul "Furtul Secolului" face primele victime: Guvernatorul Băncii Naționale din Republica Moldova și prim-viceguvernatorul instituției au demisionat

Scandalul "Furtul Secolului" face primele victime: Guvernatorul Băncii Naționale din Republica Moldova și prim-viceguvernatorul instituției au demisionat

Un articol de: - 21 Sep 2015, 15:11
Scandalul "Furtul Secolului" face primele victime: Guvernatorul Băncii Naționale din Republica Moldova și prim-viceguvernatorul instituției au demisionat Foto: noi.md Externe

Guvernatorul Băncii Naționale din Republica Moldova, Dorin Drăguțanu, dar și prim-viceguvernatorul instituției, Marin Moloșag, și-au dat demisia de la conducerea Băncii Centrale.
Aceștia au renunțat la funcții din cauza presiunilor politicienilor, pe care Drguțanu îi acuză că nu vor investigarea în "furtului secolului", atunci când un milion de dolari a dispărut din trei bănci, informează agora.md.

„Consider că e momentul potrivit ca unii politicieni să-și asume răspunderea pentru atacurile pe care le-au declanșat. Astăzi  eu și vice-guvernatorul BNM, Marin Moloșag am prezentat demisia Președintelui Parlamentului. În continuare vom asigura interimatul funcției.

Motivul demisiei sunt presiunile politicienilor. Dacă nu demisionăm riscăm să permitem manipulări care pot afecta stabilitatea financiară și activitatea Băncii Naționale. Timpul va arăta cine a stat în spatele acestor atacuri. Așteptăm începutul investigației Kroll pentru a arăta cine a stat în spatele atacurilor asupra sistemului bancar. Până la numirea noii conduceri vom asigura deplina funcționare a Băncii Naționale. Cred că odată ce am fost presați să plecăm există candidații pregătiți pentru această funcție,” a declarat Dorin Drăguțanu.

Totodată fostul guvernator l-a acuzat și pe premierul molodovean Valeriu Streleț că se dorește ca Banca Națională a Moldovei să devină țap ispășitor în dosarul "furtul de la Banca de Economii".

Scandalul, care a primit numele de ”Furtul Secolului”, a izbucnit în momentul în care banca a descoperit că Banca de Economii, Banka Socială și Unibank  au acordat credite în valoare de 1 miliard de dolari, respectiv 15% din Produsul Intern Brut al Republicii Moldova.

Citeşte mai multe despre:   Republica Moldova,   demisie