Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Scandalul ICR, în presa internațională: New York Times scrie despre protestele din Europa și SUA pornite de la el

Scandalul ICR, în presa internațională: New York Times scrie despre protestele din Europa și SUA pornite de la el

Scandalul din jurul Institutului Cultural Român a ajuns în atenția presei internaționale. Un articol apărut pe site-ul publicației americane New York Times detaliază scandalul, prezintă pozițiile lui Horia Roman Patapievici și Cristian Mungiu și accentuează în mod special faptul că deciziile noii puteri guvernamentale au atras proteste ale artiștilor în Europa și Statele Unite.

“În ultimii aproximativ cinci ani, Institutul Cultural Român a devenit o forță în schimbările culturale la nivel global, promovând scriitori, artiști și mai ales aclamata mișcare cinematografică cunoscută sub numele de Noul Val Românesc. Dar guvernul de coaliție care a ajuns recent la putere în România o ordonat încetarea acestei focalizări internationale, înăsprind controlul politic asupra institutului, acțiuni ce au dat naștere unor proteste în rândul grupărilor artisitce din Europa și SUA,” se scrie în articol.

Se precizează, de asemenea, că ar putea fi în pericol colaborările cu instituțiile culturale americane, deoarece noul mandat al ICR este de a direcționa activitătile sale spre diaspora română.

Cristian Mungiu si Horia Roman Patapievici au fost intervievați pentru acest articol, ei exprimându-și pozițiile critice față de ordonanța de urgență și schimbarea de perspectivă. Se punctează, de asemenea, părerea lui Patapievici, conform căreia schimbarea a fost făcută din motive electorale și că “grupări naționaliste din Senatul României au obiecții față de gusturile și abordările sale cosmopolite.”

Citeşte mai multe despre:   proteste,   Statele Unite,   Guvernul Romaniei,   mandat,   diaspora,   pericol