Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Scandalul spionajului american: China vrea să ancheteze Oracle şi IBM

Scandalul spionajului american: China vrea să ancheteze Oracle şi IBM

China pregăteşte anchetarea companiilor IBM, Oracle şi EMC Corp din cauza unor probleme legate de securitate. Scandalul a izbucnit ca urmare a dezvăluirilor fostului contractor american Edward Snowden, privind programul masiv de spionaj al agenţiei americane NSA, desfăşurat inclusiv în China.

Potrivit The New York Times, companiile vor fi investigate de Ministerul Siguranţei Publice şi un centru de cercetare care aparţine executivului chinez.

Informaţia referitoare la anchetă vine după ce Edward Snowden a dezvăluit programul masiv de spionaj al Agenției Naționale de Securitate atât din Statele Unite cât şi din străinătate, inclusiv accesarea fără permisiune a unor reţele informatice importante ale universităţilor din China şi Hong Kong.

Documentele furnizate presei de Snowden arată că NSA a avut acces la volume mari de date, precum emailuri sau înregistrări video ale companiilor mari din IT, inclusiv Facebook şi Google, în cadrul unui program guvernamental numit Prism.

"În prezent, din cauza superiorităţii tehnologice, multe din sistemele noastre de bază sunt dominate de echipamente şi programe software ale companiilor din străinătate, dar scandalul Prism implică probleme legate de siguranţa naţională”, scrie Shanghai Securities News.

China, acuzată în mod repetat de spionaj cibernetic de către Statele Unite, s-a folosit de acuzaţiile aduse de Snowden pentru a învinui SUA de ipocrizie.

Autorităţile de reglementare chineze şi poliţia au început în ultimele săptămâni o serie de investigaţii vizând practicile de afaceri ale companiile străine, dar şi locale.

Între timp, în Statele Unite, jurnaliștii de la The Washington Post au publicat un articol în care susțin că Agenția Națională de Securitate din SUA a încălcat de "mii de ori" legile privind respectarea vieții private după ce competențele sale au fost lărgite în urmă cu cinci ani.

Articolul publicației americane se bazează pe un audit intern și alte documente secrete ce le-au fost furnizate de fostul consultant american Edward Snowden.

Citeşte mai multe despre:   China,   ancheta,   edward snowden,   spionaj