Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe SCANDALUL VIZELOR ILEGALE: Consulul R. Moldova la Odesa, REŢINUT pentru mită şi suspectat de favorizare a TERORISMULUI! (FOTO)

SCANDALUL VIZELOR ILEGALE: Consulul R. Moldova la Odesa, REŢINUT pentru mită şi suspectat de favorizare a TERORISMULUI! (FOTO)

Un articol de: B1.ro - 03 Apr 2019, 11:56
SCANDALUL VIZELOR ILEGALE: Consulul R. Moldova la Odesa, REŢINUT pentru mită şi suspectat de favorizare a TERORISMULUI! (FOTO) Externe

Vestea reţinerii lui Sergiu Şeptilici, fostul consul al R. Moldova la Odesa a uluit marţi întreaga lume.

Șeptelici a fost rechemat din funcție, apoi reținut de procurorii anticorupție și ofițerii SIS sub bănuiala de primire de mită.

De asemenea, procurorii anticorupție au făcut un raid marți dimineață în consulatul din orașul ucrainean, după ce au apărut indicii că Șeptelici ar fi eliberat unui „cetățean de origine arabă”, în urmă cu un an, viză de lungă ședere în R. Moldova pe 60 de zile, contrar prevederilor legii.

Fostul consul, care susţine că e nevinovat, are interdicție de a părăsi R. Moldova pe 30 de zile.

Potrivit procuraturii la începutul lunii februarie au fost reţinuţi trei cetățeni străini, originari din Siria și Egipt. În cadrul audierilor, învinuiții şi-au recunoscut integral vina, făcând declarații amănunțite.

Din spusele acestora, exista o schemă corupțională bine pusă la punct, în ceea ce privește obținerea vizelor de intrare în Republica Moldova de tip „D” (de lungă ședere și multiple intrări) prin intermediul Consulatului Republicii Moldova din or. Odesa, Ucraina și cu implicarea unui ofițer al Biroului de Migrație și Azil (BMA) al MAI al R.Moldova, cât și a unei persoane care se autodeclara consilier al unor funcţionari de demnitate publiă”, precizează Procuratura, citată de Radio Chişinău.

Ulterior, atât pretinsul consilier, cât și ofițerul BMA au fost reținuți, recunoscându-şi integral vina. Ambii învinuiți au depus declarații privind implicarea consulului Republicii Moldova din orașul Odesa, Ucraina în schema de favorizare a intrării, legalizării şi a șederii străinilor pe teritoriul național.

De menționat că pentru legalizarea în Republica Moldova a unui cetăţean străin, sumele estorcate de membrii grupării variau între 1000-3000 de euro, care erau împărţite în dependenţă de gradul de implicare.

Cetăţenii străini implicaţi în schema infracţională riscă o pedeapsă penală care prevede amendă în mărime de la 2000 la 3000 unităţi convenţionale (de la 100.000 de lei la 150.000 de lei) sau cu închisoare de până la 3 ani.

Funcţionarii publici şi ofiţerul BMA riscă închisoare de până la 6 ani cu amendă în mărime de la 2000 la 4000 unităţi convenţionale (de la 100.000 de lei la 200.000 de lei).
Au descoperit un aeroport părăsit în urmă cu 50 de ani. Au controlat toată zona şi au rămas uluiţi de ce au mai găsit

Citeşte mai multe despre:   Odesa,   Sergiu Şeptilici