Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Secretarul de stat în MAE George Ciamba, în discuţiile cu Comisia LIBE: Au fost verificări în 2005 - 2008, nu au rezultat probe privind centre CIA în România

Secretarul de stat în MAE George Ciamba, în discuţiile cu Comisia LIBE: Au fost verificări în 2005 - 2008, nu au rezultat probe privind centre CIA în România

Un articol de: - 25 Sep 2015, 07:20
Secretarul de stat în MAE George Ciamba, în discuţiile cu Comisia LIBE: Au fost verificări în 2005 - 2008, nu au rezultat probe privind centre CIA în România Externe

Secretarul de stat în MAE George Ciamba a declarat , joi, în contextul vizitei unei delegaţii a Grupului de Lucru Informal al Comisiei pentru Libertăţi Civile (LIBE)  din PE la București, că s-au făcut verificări și pe plan intern, dar nu s-a constatat că pe teritoriul României ar fi existat vreodată închisori CIA.
Vizita în România a reprezentanţilor Comisiei LIBE are loc pe fondul dezbaterilor recente la nivelul Parlamentului European şi al recomandărilor incluse în Rezoluţia adoptată la 11 februarie 2015 pe marginea raportului Senatului SUA privind practicile de tortură ale CIA.

"În cadrul întrevederii, secretarul de stat George Ciamba a reafirmat importanţa deosebită acordată de autorităţile române derulării unui dialog cuprinzător cu reprezentanţii Parlamentului European pe teme de interes pe agenda europeană actuală.  A exprimat, în acest sens, aprecierea deosebită faţă de activitatea constantă a Comisiei LIBE în vederea promovării drepturilor omului, valorilor fundamentale şi practicilor democratice, la nivel UE şi internaţional, şi a reiterat ataşamentul profund şi constant dovedit de România faţă de respectarea acestor principii şi valori", se arataă într-un comunicat al MAE.

George Ciamba a adăugat că "România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene şi al NATO şi parte la Convenţia împotriva torturii şi altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante, se disociază şi respinge vehement astfel de practici, indiferent de circumstanţe, continuând să abordeze o politică clară, fără echivoc, în ceea ce priveşte protejarea şi garantarea drepturilor omului".

În acest sens, oficialul român a reamintit demersurile derulate de România, în plan intern, destinate verificării alegaţiilor, referindu-se la rezultatele cercetărilor efectuate în perioada 2005-2008 de Comisia de anchetă a Senatului României. A subliniat că, urmare acestor verificări menționate, întreprinse de autorităţile române, nu au rezultat probe care să indice că pe teritoriul României au existat centre de detenţie ale CIA sau că aeroporturile româneşti ar fi fost utilizate de către CIA pentru transportul sau detenţia unor prizonieri suspectaţi de acte de terorism. În egală măsură, a informat cu privire la existenţa anchetei judiciare în curs, a Parchetului General, pe această temă.

În aceste condiţii, este importantă o comunicare corectă şi imparţială pentru a nu permite perpetuarea, în spaţiul public, a unor alegaţii lipsite de temei.

Comisia LIBE se va întâlni cu fostul preşedinte Ion Iliescu, cu fostul director al SRI, Ioan Talpeş, cu ministrul de Externe Bogdan Aurescu şi cu procurorul general al României, Tiberiu Niţu. În programul trimișilor LIBE la București sunt stabilite întâlniri şi cu membrii ai societăţii civile, potrivit B1 TV.

Comisia pentru libertăţi civile, afaceri externe şi drepturile omului din Parlamentul European a reînceput ancheta legată de presupusele transporturi şi detenţii ilegale de prizonieri desfăşurate de CIA în statele membre ale Uniunii Europene.

Citeşte mai multe despre:   MAE,   Ion Iliescu