Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Secretarul general al Consiliului Europei: Am cerut verificarea compatibilității măsurilor adoptate de Ponta cu principiile statului de drept

Secretarul general al Consiliului Europei: Am cerut verificarea compatibilității măsurilor adoptate de Ponta cu principiile statului de drept

Consiliul European și-a exprimat din nou îngrijorarea față de situația din România și a cerut Comisiei de la Veneția să verifice respectarea statului de drept în țara noastră.

Solicitarea a fost formulată de secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, care a cerut să fie verificate dacă masurile adoptate recent de Cabinetul Ponta sunt compatibile cu principiile democratice si ale statului de drept.

"Sunt foarte îngrijorat de recentele evoluții din România, mai ales de măsurile luate de Guvern și Parlament cu privire la instituții democratice cheie", transmite Jagland într-un comunicat de presă.

"Am cerut avizul Comisiei de la Veneția, din care România face parte, cu privire la compatibilitatea acestor măsuri cu principiile democratice și ale statului de drept", încheie Jagland.

Marți, Comisia de la Veneția a fost sesizată de președintele CCR, Augustin Zegrean, care s-a plâns că presiunile și amenințările la care sunt suspuși judecătorii CCR.

Președintele Comisiei de la Veneția a reacționat imediat declarând că ceea ce se întâmplă în România este ”inadmisibil.”

Este "surprinzător, chiar șocant că pentru a doua oară într-un interval scurt de timp când Curtea Constituționala a unui stat membru al Consiliului Europei și al UE se simte obligată să faca apel la Comisia de la Veneția pentru a-și proteja independența" a precizat Gianni Buquicchio.

La rândul său, Comisarul European pe Justiție, Viviane Reding, s-a declarat de acord cu Gianni Buquicchio.


Citeşte mai multe despre:   Consiliul European,   Victor Ponta,   statul de drept,   statul de drept,   Augustin Zegrean