Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Șeful diplomației germane pledează pentru independența energetică a Europei / Germania este una din principalele beneficiare ale controversatului Nord Stream 2

Șeful diplomației germane pledează pentru independența energetică a Europei / Germania este una din principalele beneficiare ale controversatului Nord Stream 2

Un articol de: Vladimir Ionescu - 25 Mai 2020, 14:56
Șeful diplomației germane pledează pentru independența energetică a Europei / Germania este una din principalele beneficiare ale controversatului Nord Stream 2 Foto: Hepta.ro / Sputnik / Sergey Guneev Externe

Europa trebuie să dezvolte o independență sporită în furnizarea bunurilor economice esențiale după criza COVID-19, a afirmat luni Heiko Maas, șeful diplomației germane, într-o videoconferință cu ambasadorii Germaniei, în care a pledat pentru cât de urgentă este reducerea dependenței în domenii strategice, precum energia. Cu toate acestea, Germania a fost criticată aspru pentru proiectul Nord Stream 2, despre care mulți susțin că s-ar afla în contradicție cu obiectivul statelor UE de diversificare a surselor de aprovizionare și de a deveni independente de gazul rusesc.
 

Șeful diplomației germane pledează pentru Europa independentă energetic

 

„Este o chestiune urgentă să ne reducem dependenţa în domenii vitale din punct de vedere strategic: în sectorul sănătăţii, dar în egală măsură în energie, tehnologia informaţiei, nutriţie, logistică şi materii prime. (...) În ceea ce priveşte siguranţa şi sănătatea populaţiei noastre, Uniunea Europeană trebuie să poată garanta aprovizionări sigure”, a afirmat Heiko Maas, într-o videoconferință ce vine în pregătirea datei de 1 iulie, când Germania va prelua președinția rotativă a Consiliului UE, potrivit DPA citată de Agerpres.

Demnitarul german a explicat că „echilibrul între divizarea internaţională a muncii şi riscurile dependenţei strategice trebuie să fie reajustat. Mi-ar plăcea ca Germania şi Europa să fie pionieri în această privinţă”.Cum arăta Angela Similea în tinerețe. Cele mai frumoase poze cu îndrăgita cântăreață româncă (GALERIE FOTO)

Nu în ultimul rând, el susține că obiectivul trebuie să fie asigurarea influenței europene într-o lume post-pandemie. Criza COVID-19, spune Heiko Maas, va avea efecte complexe asupra politicii externe și ar putea adânci dezechilibrele prezente la nivel global.
 

Germania, una din prinicipalele beneficiare ale controversatului proiect Nord Stream 2

 

Circa un sfert din consumul de energie înregistrat în UE provine din gaze naturale, iar peste 70% dintre acestea sunt importate, explică Monitorul Apărării, care a notat că deși gazul rusesc ajunge în Europa deja prin mai multe conducte, odată cu realizarea proiectului NordStream 2 alte două vor fi construite.

Noile conducte pleacă de pe coasta rusă și ajung în apropiere de Greifswald, Germania. Noua magistrală de gaze are un cost total estimat de 9,5 miliarde de euro, care implică o participație egală între Gazprom și grupul de companii europene. Practic, proiectul va permite dublarea capacității de transport actuale a NordStream (1), la circa 110 de miliarde de metri cub de gaz pe an.

Proiectul Nord Stream 2 a fost contestat vehement de SUA, dar și de anumite voci din UE. Totuși, în ciuda sancțiunilor impuse de partea americană, Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, a dat asigurări că investiția merge mai departe.

Nu numai impactul economic suscită atât de mult interes. Nord Stream 2 are o conotație geopolitică aparte, având în vedere efectele pe care le atrage după sine pentru statele tradiționale de tranzit al gazului rusesc către Europa, precum Țările Baltice, dar în special Ucraina. De altfel, proiectul era semnat în 2015, la un an distanță de anexarea ilegală a Crimeei și de la izbucnirea crizei din statul ucrainean.

Pe de o parte, ruta ucraineană ar putea deveni redundantă odată cu Nord Stream 2, iar Ucraina ar înregistra pierderi financiare substanțiale, pentru că, în acest scenariu, nu ar mai primi taxele de tranzit. Astfel, lupta care a cuprins estul țării ar putea fi influențată drastic, pentru că autoritățile centrale de la Kiev și însăși economia națională ar trebui să facă față unor noi factori de presiune, în care Rusia joacă un rol important.

Pe de altă parte, și alte state europene să tem că Nord Stream 2 ar putea conduce și la alte implicații la nivel de securitate europeană. Criticii proiectului susțin că acesta se află în contradicție cu strategia UE de diversificare a surselor de aprovizionare cu resurse energetice. SUA aderă și ele la acest curent de opinie – pe care s-ar putea spune că îl și conduc la nivel de mesaj public – și au explicat că Germania, principala beneficiară europeană a proiectului, ar deveni „ostaticul politic al Rusiei”, reclamând totodată și implicațiile pentru peisajul european de securitate în ansamblu.

Citeşte mai multe despre:   Nord Stream 2,   Heiko Maas,   Germania