Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe „SEIFUL APOCALIPSEI“: Locul unde sunt stocate 1 milion de SEMINŢE ce pot salva Planeta (FOTO)

„SEIFUL APOCALIPSEI“: Locul unde sunt stocate 1 milion de SEMINŢE ce pot salva Planeta (FOTO)

Un articol de: - 27 Feb 2018, 14:37
„SEIFUL APOCALIPSEI“: Locul unde sunt stocate 1 milion de SEMINŢE ce pot salva Planeta (FOTO) Externe

Departe, la marginea Cercului Polar, ascuns de lume şi protejat de intemperii, de zece ani fiinţează un sălaş al vieţii. Este vorba de Rezerva Mondială de Seminţe, un depozit special care adăposteşte cele mai preţioase seminţe din lume. Chiar luni, în ziua în care s-a împlinit un deceniu de la inaugurarea sa, la 26 februarie 2008, depozitul a primit noi donaţii. Cu această ocazie, numărul mostrelor congelate în hangarele săpate în munte a depăşit pragul de un milion, relevă BBC.

Rezerva Mondială de Seminţe din Svalbard (Svalbard Global Seed Vault, SGSV) este o bancă genetică internaţională care adăposteşte în acest moment, după „depunerea“ aniversară de luni, 1.059.646 eşantioane de seminţe.

În acest moment, una dintre cele trei mai săli de stocare este aproape plină cu plicuri etanşe de stocare a seminţelor unor plante pe cale de dispariţie, dar mai ales cu ale unor plante agricole importante.

Conform proiectului care a debutat acum zece ani, Banca Mondială pentru Seminţe are ca scop conservarea speciilor de plante aflate pe cale de dispariţie sau a păstrării seminţelor necesare pentru refacerea ecosistemelor în cazul producerii unei catastrofe naturale sau a unor dezastre provocate de om (precum un război nuclear sau încălzirea globală). Tocmai de aceea, depozitul a fost supranumit „Seiful Apocalipsei“ sau „Arca vegetală a lui Noe“.

SGSV se deschide de două ori pe an pentru a primi donaţii din partea băncilor de seminţe din întreaga lume. De la inaugurarea din 2008 şi până acum, 73 de instituţii au făcut „depuneri“ de seminţe. O singură „retragere“ a fost efectuată, în 2015, după ce războiul civil din Siria a provocat distrugerea depozitului de seminţe agricole din oraşul Alep.

Se estimează că SGSV va ajunge să găzduiască mostre din toate cele 2,2 milioane de specii vegetale unice, disponibile acum pe Terra.

 


 Venise să facă curățenie în casa unei bătrâne oarbe. În dormitorul femeii avea să facă o descoperire înfiorătoare. Se afla acolo de 20 de ani

 


 


 

 

Citeşte mai multe despre:   Seiful Apocalipsei,   Rezerva Mondială de Seminţe ,   SGSV