Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Simplă coincidenţă? Meir Dagar, fostul şef Mossad ce conducea firma suspectată de spionare a Laurei Codruţa Kovesi, a murit acum trei săptămâni (FOTO)

Simplă coincidenţă? Meir Dagar, fostul şef Mossad ce conducea firma suspectată de spionare a Laurei Codruţa Kovesi, a murit acum trei săptămâni (FOTO)

Un articol de: - 06 Apr 2016, 10:51
Simplă coincidenţă? Meir Dagar, fostul şef Mossad ce conducea firma suspectată de spionare a Laurei Codruţa Kovesi, a murit acum trei săptămâni (FOTO) foto: riseproject.ro Externe

Meir Dagan, fost director Mossad în perioada 2002-2011, a fost preşedinte de onoare al Black Cube până în urmă cu trei săptămâni, când a murit din cauza unui cancer la ficat, arată washingtonpost.com.  Potrivit RiseProject, patru israelieni sunt anchetați de DIICOT pentru spionarea comunicațiilor, dar și pentru tentative de compromitere a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, iar doi dintre aceștia sunt foști directori de informații, dar și cofondatori și directori executivi ale aceleiași companie israeliene de investigații private, Black Cube, firmă la cârma căreia s-a aflat Meir Dagan.

Așadar, șirul evenimentelor a început să de deruleze pe data de 17 martie, când Meir Dagan moare, iar potrivit documentelor prezentate de RiseProject, pe 3 aprilie, doi israelieni, Ron Weiner și David Geclowicz, angajaţi ai firmei de securitate israeliene au fost arestați în România. Pe 6 aprilie, informațiile despre spionarea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, devin publice. (Detalii AICI)

Cine a fost Meir Dagar

În septembrie 2002, Meir Dagar a fost numit directorul serviciului de informații și misiuni speciale, acesta fiind ulterior reconfirmat, până în ianuarie 2011. Cât timp s-a aflat la șefia Mossadului, și-a câștigat aprecieri în Israel din partea unor factori internaționali, inclusiv din lumea arabă. În perioada în care a condus Mossadul, i s-au atribuit acestui serviciu eliminarea unor însemnati conducători de organizații teroriste.

În operațiunile sale, Dagan folosea tehnici precum bombardamente ale mașinilor sau otrăvirea. Acesta a fost privit drept unul dintre cei mai eficienți lideri din istoria Mossad, ale cărui exploatări timpurii au fost incluse în capturarea ofițerului german SS Adolf Eichmann, în Argentina anilor 60, ofițer care a fost principalul arhitect al Holocaustului. Eichmann a fost mai târziu judecat și executat în Israel.

Munca Mossad este învăluită în mister, dar, potrivit rapoartelor media, agenția sub conducerea lui Dagan a efectuat mai multe operațiuni, printre care plasarea bombei care l-a ucis pe liderul Hezbollah, Imad Mughniyai, în 2008 în Siria. CIA a contribuit cu localizarea lyui Mughniyah, care a avut legătură cu atacurile asupra ambasadei americane în Beirut și a ambasadei israeliene din Argentina.

De altfel, Meir Dagan este și președintele onorific pe pagina oficială a Back Cube. "Ca unul dintre cei mai iluștri și de succes directori ai Mossad, un post în care a fost distribuit de prim-ministrul Ariel Sharon, domnul Dagan și-a întărit poziția de lider inovator în comunitatea serviciilor de spionaj. Abordarea sa strategică, mâna fermă, talentele operaționale și viziunea unică au contribuit la succesele sale în cariera militară, în contraterorism și în calitate de consilier al prim-ministrului pe probleme de securitate națională, care l-a premiat cu medalia Gallantry în 1973", se arată pe portalul online mai sus menționat.

Mircea Badea şi-a arătat WhatsApp-ul la televizor, iar oamenii N-AU PUTUT CREDE când au văzut ce are în conversaţii

Citeşte mai multe despre:   Codruta Kovesi