Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Sir John B. Gurdon şi Shinya Yamanaka, laureaţii premiului Nobel pentru medicină pentru anul 2012

Sir John B. Gurdon şi Shinya Yamanaka, laureaţii premiului Nobel pentru medicină pentru anul 2012

Cercetătorii John B. Gurdon şi Shinya Yamanaka au fost recompensaţi, luni, cu premiul Nobel pentru medicină sau psihologie pe 2012, informează BBC News.

Cei doi pioneri în studiul celulelor stem au fost recompensaţi cu premiul Nobel pentru medicină pe 2012 pentru cercetările lor în domeniul reprogramării nucleare, o tehnică ce permite transformarea celulelor adulte în celule suşă, capabile să se dezvolte în orice tip de ţesut în corpul uman, scrie site-ul oficial al premiilor Nobel.

Precedenții câștigători al premiului Nobel pentru medicină pe 2011 au fost cercetătorii Bruce Beutler, Jules Hoffman și Ralph Steinman. Cei trei au revoluționat modul în care este înțeleasă funcționarea sistemului imunitar, descoperind principiile cheie ale activării acestuia", potrivit motivaţiei comitetului Nobel. Premiul pentru medicină marchează debutul sezonul Nobel, care va continua, marţi, cu premiul Nobel pentru fizică. Miercuri, va fi decernat premiul Nobel pentru chimie.

Câştigătorul premiului Nobel pentru literatură va fi anunţat joi. Câştigătorul premiului Nobel pentru pace - singurul atribuit de Norvegia, conform dorinţei exprimate de fondatorul prestigioaselor distincţii, Alfred Nobel - va fi anunţat vineri.

Premiul Nobel pentru economie va fi decernat luni, 15 octombrie.

Laureaţii vor primi câte o medalie din aur şi un premiu în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (930.940 de euro), care poate fi împărţit între cel mult trei câştigători pe fiecare categorie.

Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu excepţia celui pentru economie, instituit în 1968 de Banca centrală din Suedia, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la fondarea acestei instituţii. Premiile au fost create după moartea inginerului sudez Alfred Nobel (1833 - 1896), inventatorul dinamitei, conform voinţei sale din testament.Citeşte mai multe despre:   Nobel,   medicina