Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Siria: Noi presiuni asupra lui Bashar al-Assad. Ambasadorul său în Irak a renunțat la post (VIDEO)

Siria: Noi presiuni asupra lui Bashar al-Assad. Ambasadorul său în Irak a renunțat la post (VIDEO)

Presiunile asupra președintelui sirian Bashar al-Assad au crescut și mai mult, după ce al doilea diplomat important al Siriei, ambasadorul la Bagdad, a decis să părăsească postul și după ce puterile vestice au impus un ultimatum de zece zile înainte de a aplica sancțiuni asupra țării.

Ambasadorul sirian în Irak, Nawaf Fares, a anunțat că se alătură unei liste scurte, dar în creștere, de oficiali care au dezertat regimul și s-au alăturat opoziției pe fondul bătăliei împotriva revoltei populare, ce durează de 16 luni.

Într-un anunț făcut miercuri pentru Al Jazeera, Nawaf Fares a declarat că decizia sa a venit în urma a ceea ce a descris drept un masacru oribil al regimului lui Assad.

„Îmi anunț demisia ca ambasador sirian în Irak și îmi declar și retragerea din partidul sirian Baath” (partidul lui Assad, aflat la putere), a spus acesta.

„Fac apel la toți membrii cinstiți ai acestui partid să urmeze calea mea deoarece regimul a transformat [partidul] într-un insturment cu care ucide oamenii și aspirația lor la libertate,” a adăugat Fares.

El a rugat și armata să se alăture revoluției siriene, arătând că aceasta ar fi o mișcare pentru apărarea a țării.

Fostul ambasador este un veteran la regimului lui Assad, deținând poziții de rang înalt sub conducerea fostului președinte Hafez al-Assad. El provine din orașul Deir Ezzor, locul unui masacru îngrozitor al forțelor militare loiale lui Assad.

Renunțarea lui Fares la functie este o lovitură puternică asupra regimului de la Damasc, fiind al doilea diplomat important care să renunțe la o astfel de poziție, după Bassam Imadi, ambasador în Suedia până în decembrie. Acesta din urmă a declarat că evenimentele recente arată că regimul lui Assad se apropie de sfârșit.

Pe lângă aceste presiuni, la ONU Marea Britanie, Franța, Germania și SUA au propus un proiect prin care Assad să aibă la dispoziție 10 zile pentru a implementa planul de încetare a ostilităților al lui Kofi Annan, trimisul comun al ONU și Ligii Arabe în Siria, în caz contrar implementându-se sancțiuni severe. Dacă propunerea este implementată, rezoluția va perimte aplicarea de sancțiuni ne-militare, în conformitate cu Capitolul VII al Cartei ONU, dacă guvernul sirian își continuă ofensiva. Rusia, cel mai important aliat al Siriei, vrea să propună un alt proiect, care nu implică astfel de sanctiuni.

Ambasadorul Siriei în Irak a decis să se retragă din post
Embed:

Citeşte mai multe despre:   Siria,   Ambasador,   Irak,   Bashar al-Assad,   Damasc,   Bagdad,   demisie,   Marea Britanie,   Franta\,   ONU,   Germania,   SUA,   Rusia