Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Siria: O jurnalistă din Japonia a fost ucisă în timpul luptelor din Alep. Alți trei reporteri sunt dați dispăruți

Siria: O jurnalistă din Japonia a fost ucisă în timpul luptelor din Alep. Alți trei reporteri sunt dați dispăruți

O jurnalistă japoneză a murit marți în urma rănilor suferite într-o luptă armată dintre forțele siriene și rebeli în Alep, devenind astfel prima persoană de naționalitate japoneză care să fie ucisă în conflicutl care durează de 17 luni.

Mika Yamamoto, o jurnalistă premiată în vârstăde 45 de ani, care lucra pentru agenția de presă independentă Japan Press, cu sediul în Tokio, a fost rănită mortal în timp ce călătorea cu Armata Siriană Liberă, a declarat un oficial din ministerul japonez de externe, conform Reuters.

Într-un interviu telefonic pentru un program de știri al unei televiziuni japoneze, un alt reporter al Japan Press, Kazutaka Sato, care călătorea împreună cu Yamamoto, a afirmat că se pare că aceasta a fost împușcată de forțe guvernamentale.

„Am văzut un grup de oameni în ținute de camuflaj îndreptându-se spre noi. Păreau să fie soldați ai guvernului. Au început să tragă la întâmplare. Se aflau la doar 20-30 de metri sau chiar mai aproape,” a povestit Sato.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a declarat că ciocnirea a avut loc în districtul Suleimaniya din Alep, scena unor lupte sângeroase dintre forțele guvernamentale și ale rebelilor. Grupul de activiști sirieni a afirmat și ca un jurnalist libanez, unul turc și unul arab, al cărui naționalitate nu a fost identificată, au dispărut în Alep.

Japan Press nu a făcut încă niciun comentariu. Conform website-ului acestei agenții, yamamoto a raportat din Afganistan în timpul guvernării talibane și a acoperit războiul din 2003 din Irak din Baghdad.

Reportajele despre Irak i-au adus lui Yamamoto premiul Vaugh-Ueda, acordat de Asociația Editorilor de Ziar Japonezi, pe modelul premiilor americane Pulitzer.

Conform organizatiei Reporteri fără Frontiere, Siria și Somalia sunt cele mai periculoase țări anul acesta pentru presă, cinci jurnaliști și trei asistenți media fiind uciși până la începutul lui August în Siria, și opt jurnaliști fiind uciși în Somalia.

Citeşte mai multe despre:   Siria,   Japonia,   alep,   jurnalist