Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Siria: Orașul Homs, în trecut "capitala revoluției", controlat în întregime, de duminică, de forțele regimului

Siria: Orașul Homs, în trecut "capitala revoluției", controlat în întregime, de duminică, de forțele regimului

Un articol de: - 21 Mai 2017, 23:34
Siria: Orașul Homs, în trecut "capitala revoluției", controlat în întregime, de duminică, de forțele regimului Externe

Regimul sirian a preluat controlul în totalitate, duminică, asupra orașului Homs, odată cu evacuarea rebelilor din ultimul cartier pe care aceștia îl mai dețineau în acest al treilea oraș al Siriei, care fusese supranumit "capitala revoluției" la începutul revoltei, în 2011, transmit AFP și EFE, preluate de Agerpres.

Guvernatorul provinciei centrale Homs, Talal al Barazi, citat de agenția siriană oficială de știri SANA, preluată de EFE, a declarat duminică orașul "liber de arme și oameni înarmați". Aceasta a mai amintit că evacuarea cartierului Al Waer, supervizată de Rusia în virtutea unui acord, marchează ultima înfrângere a rebeliunii, zdrobită de trupele regimului, susținute de aliații rus și iranian.

Din decembrie, aceasta a pierdut bastionul său, la Alep (nord), și aproape ultimele sale cartiere la Damasc.

Televiziunea siriană de stat, citată de EFE, a arătat, la rândul său, imagini din interiorul cartierului Al Waer, unicul unde se mai înregistra prezența rebelilor până la plecarea de duminică a ultimilor insurgenți cu familiile lor, prin aplicarea acordului convenit între părți pentru pacificarea zonei.

Conform SANA, 989 de persoane, între care 308 luptători ai unor miliții, au abandonat Al Waer la bordul a 26 de autobuze în direcția localității Jarablus, în nordul provinciei Alep, controlată de facțiuni rebele sprijinite de Turcia. Acestor evacuați se adaugă alte 463 de persoane, dintre care 151 de combatanți, care au fost transportate în provincia Idlib.

Evacuarea civililor și luptătorilor din Al Waer a început pe 18 martie ca parte a strategiei guvernului sirian de a ajunge la ceea ce denumește "procese de reconciliere națională". Aceste procese sunt, în practică, notează EFE, acorduri de predare, care se aplică în zonele asediate și la care se ajunge după negocieri între autorități și grupări rebele locale.

Ca și la începutul operațiunii de evacuare, soldați ruși și vehicule ale acestora erau vizibili duminică în vecinătatea Al Waer. Conform acordului, trupele ruse (între 60 și 100 de oameni) trebuie să se deplaseze în cartier pentru a veghea asupra securității locuitorilor încă prezenți sau a celor care vor să se reîntoarcă în oraș.

 

Venise să facă curățenie în casa unei bătrâne oarbe. În dormitorul femeii avea să facă o descoperire înfiorătoare. Se afla acolo de 20 de ani

Citeşte mai multe despre:   Siria