Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe România, posibil participant la un "sistem de repartizare automată" a migranților negociat de către Italia

România, posibil participant la un "sistem de repartizare automată" a migranților negociat de către Italia

Un articol de: Sebastian Pricop - 12 Sep 2019, 18:42
Sursă foto: hepta.ro Externe

Italia pregătește noi măsuri pentru gestionarea numărului mare de migranți. Mai exact, autoritățile de la Roma negociază în cadrul Uniunii Europene organizarea unui sistem de ''repartizare automată'' a migranţilor salvaţi pe Mediterana, conform AFP, citat de Agerpres.

Acesta plan temporar de repartizare a refugiaţilor a fost prezentat miercuri la Bruxelles de premierul italian Giuseppe Conte, iar potrivit ziarelor italiene La Repubblica şi La Stampa, acest mecanism ar implica Franţa şi Germania, care sunt favorabile, precum şi Spania, Luxemburg, România, Portugalia şi Malta.

Într-un articol publicat joi de La Stampa se menţionează că guvernul italian a primit deja sprijinul Franţei şi al Germaniei şi începe negocieri pentru a obţine sprijinul Spaniei, Portugaliei, Luxemburgului şi României.

Conform unei surse diplomatice de la Bruxelles citată de AFP, discuțiile privind acest mecanism avansează, precizând că o reuniune la nivel de experţi urmează să se desfăşoare vineri în Malta asupra acestui subiect pentru a pregăti un mini-summit la care să participe la sfârşitul acestei luni mai mulţi miniştri de interne europeni.

Potrivit publicaţiei La Repubblica, în cadrul acestui ''dispozitiv automat'', Franţa şi Germania ar accepta să primească fiecare câte 25% din numărul migranţilor recuperaţi pe Mediterana, iar Italia 10%, obiectivul fiind ca aproximativ zece state membre ale UE să participe la acest sistem.

''Nu pot confirma aceste cifre de repartizare. Aceasta va depinde de numărul ţărilor care vor participa la acest mecanism'', a declarat sursa de la Bruxelles.
Premierul italian Giuseppe Conte, care s-a întâlnit miercuri la Bruxelles cu viitoarea şefă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat presei italiene că a remarcat printre interlocutorii europeni ''o mare disponibilitate de a se găsi imediat un acord asupra redistribuirii migranţilor salvaţi pe mare, chiar dacă nu ar fi decât ceva provizoriu'' până la o renegociere a Regulamentului Dublin.

Giuseppe Conte a spus că doreşte stabilirea unui mecanism de redistribuire ''substanţială'' a migranţilor, dar a admis că unele state membre ale UE, mai ales ţări din Est precum Polonia şi Ungaria, s-ar putea opune din nou acestui demers, după ce în anii trecuţi au fost blocate în acest mod iniţiative similare. Astfel de ţări, care nu doresc să participe la un sistem de relocare, trebuie ''să sufere mult financiar'', a mai spus premierul italian, fără să intre în detalii.

La nivelul Uniunii Europene a fost adoptat în 2015 un mecanism al cotelor obligatorii de refugiaţi, care însă a avut rezultate sub aşteptările Bruxelles-ului. Cu toate acestea, Parlamentul European a votat favorabil în noiembrie 2017 o nouă iniţiativă a Comisiei Europene privind instituirea unor cote obligatorii permanente şi automate pentru relocarea în statele UE a tuturor refugiaţilor care ar ajunge în viitor în blocul comunitar, iniţiativă ce cuprinde şi sancţiuni împotriva ţărilor care nu acceptă aceste cote, cum ar fi reducerea fondurilor europene.

Citeşte mai multe despre:   Italia
 
 
 
Loading...