Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Sky News, în mijlocul unui nou scandal! Reportaj cu mercenari trimişi în Siria de o companie rusă, demascat de presa locală

Sky News, în mijlocul unui nou scandal! Reportaj cu mercenari trimişi în Siria de o companie rusă, demascat de presa locală

Un articol de: B1 TV - 12 Aug 2016, 15:00
Sky News, în mijlocul unui nou scandal! Reportaj cu mercenari trimişi în Siria de o companie rusă, demascat de presa locală Externe

Sky News se afla din nou în centrul unui scandal pentru un material. Într-o altă presupusă investigaţie jurnalistică a tabloidului rus, mercenari ruşi luptă în secret în Siria. Ancheta a fost publicată miercuri de postul britanic de televiziune şi este semnată de corespondentul Sky News la Moscova, John Sparks. Presa de la Moscova susţine însă că acest reportaj este fals, arată B1 TV.

Potrivit materialului, o companie secretă rusă, Wagner, a angajat sute de persoane plătite cu echivalentul a circa 3.000 de lire sterline pe lună, pe care le-a trimis în Siria pentru a lupta împotriva facţiunilor rebele şi a ISIS. Wagner ar fi publicat anunţuri online pe chat-urile militare. Doritorii mergeau apoi într-un sat din sudul Rusiei, Molkino, unde se afla o baza a forţelor speciale ale Ministerului Apărării. O parte a aceste baze ar fi fost pusă la dispoziţia companiei secrete.

"Dacă o persoană nu a făcut armata, este antrenată de la zero. Este pregătită să facă parte din infanterie - carnea de tun obişnuită. Dacă o persoană a servit la artilerie, a făcut misiuni de recunoaştere, a fost în brigăzi de asalt - capacitaţile sale sunt îmbunătăţite", a explicat un fost mercenar, Aleksandr, cu care au discutat jurnaliștii Sky News.

Oamenii au fost trimiși în țară din Orientul Mijlociu la bordul avioanelor militare rusești. Prima oprire a fost principala bază rusă de pe coasta siriană.

"Circa 500, până la 600 de oameni au murit acolo (…). Nimeni nu va afla niciodată despre ei (…) asta este cel mai înfricoșător. Nimeni nu va afla niciodată", spune și Dmitri.

Mercenarii și-au acuzat comandanții că îi trimit în "misiuni sinucigașe", menite sa slăbească opoziția, înainte să fie trimise trupele Guvernului sirian.

Aleksandr spune că a luptat pentru eliberarea orașului Palmyra.

"În timpul asaltului de la Palmyra am fost folosiți drept carne de tun", povestește el, spunând că cel puțin 20 de mercenari ruși au murit în operațiune.

"După noi, au venit lașii ăia din armata lui Assad și au terminat treaba, dar noi am făcut cea mai mare parte a muncii", a declarat el.Scandalul momentului! Anamaria Prodan n-a mai rezistat! A spus totul. Ce se întâmplă, de fapt, între ea şi Reghe?

Cei doi se află în prezent la Moscova, dar sunt încă traumatizați. Mai mult, ei nu mai au documente de identitate, pentru că acestea au fost confiscate de Wagner. Dmitri spune că mai știe alți 50 de bărbați în aceeași situație.

Compania Wagner este condusă de un fost ofițer al forțelor speciale ruse, cunoscut de subalternii săi drept Nikolai Utkin.

Astfel de firme private sunt interzise în baza Constituției ruse, notează Sky News.

Postul britanic de televiziune citează un analist militar, Pavel Felgenhauer, potrivit căruia desfășurarea de mercenari este în concordanță cu tactica militară rusă.

"În mod clar (Wagner - n.r.) există. Astfel de «voluntari» apar în diferite zone de conflict, unde Guvernul rus vrea ca ei să apară. Deci, mai întâi în Crimeea, apoi la Donbass, acum în Siria. Dar nu au intrat în legalitate până acum", explică el.

Veridicitatea materialului este contestată, însă, de presa rusă. Postul de televiziune NTV afirmă ca echipa de jurnaliști britanici au angajat actori pentru a interpreta rolul mercenarilor.

Astfel, rolul lui Dmitri ar fi jucat de actorul Aleksandr Agapov, de la teatrul Oleg Bidenkova. Acesta ar fi primit 100.000 de ruble pentru a juca. El ar fi primit un scenariu și i s-ar fi spus că va interpreta un mercenar într-un film, relatează NTV, care ar fi discutat cu Agapov.

Mai mult, actorul a furnizat postului de televiziune o presupusă înregistrare aparent folosită la înregistrarea replicilor.

Contactată de RIA Novosti, conducerea Sky News a dat asigurări că susține în totalitate materialul.

Citeşte mai multe despre:   Sky News,   Rusia,   Siria