Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Slovacia a încheiat acorduri alternative pentru gaze, în urma reducerii volumului livrat de Rusia

Slovacia a încheiat acorduri alternative pentru gaze, în urma reducerii volumului livrat de Rusia

Un articol de: - 03 Oct 2014, 11:28
Slovacia a încheiat acorduri alternative pentru gaze, în urma reducerii volumului livrat de Rusia Foto: kyivpost.com Externe

SPP, compania națională de gaz din Slovacia, a încheiat mai multe înțelegeri de rezervă pentru alimentarea cu gaze naturale, cu E.ON și alte companii, pentru a-și asigura necesarul de gaz pentru perioada următoare, în urma reducerii volumului livrat de Rusia, informează Reuters.

Premierul Robert Fico a declarat că SPP a înregistrat o scădere de peste 50% a volumului de gaz livrat de Rusia către Slovacia, pentru a doua zi consecutiv.

Totodată, el a precizat că reduceri mai mici ale fluxului de gaz au fost consemnate pe aproape tot parcursul lunii septembrie.

În acest context, Guvernul slovac a încheiat un acord pe cinci ani cu E.ON Global Commodities pentru furnizarea a până la 2 milioane de metri cubi de gaz pe zi prin Austria, în cazul în care acest lucru este necesar.

De asemenea, premierul a prezentat şi posibilitatea ca Slovacia să folosească fluxul de gaz din Cehia în sistem invers, ceea ce înseamnă că un gazoduct utilizat în mod obişnuit pentru a transporta gaze către Cehia, prin Slovacia, va fi folosit în direcţia opusă.

Miercuri, SPP a detaliat planul pentru cumpărarea de gaz de pe piaţa spot din Austria, livrările urmând să se facă în ultimele trei luni din acest an şi în primul trimestru din 2015, dacă este nevoie.

Compania naţională de gaz din Slovacia a explicat că noile acorduri vor diversifica în mod semnificativ sursele Slovaciei pentru importul de gaz.

"Avem capacitatea de a asigura 30% din necesarul zilnic de gaz din surse independente, în eventualitatea unei situaţii extraordinare, dependenţa noastră faţă de alimentarea cu gaz din fiind redusă", a declarat Stefan Sabik, preşedintele SPP.

Guvernul condus de Fico a criticat în mai multe rânduri sancţiunile impuse de UE Rusiei, pe fondul unor relaţii strânse dezvoltate de cele două state. Cu toate acestea, Fico a declarat că, în prezent, Moscova foloseşte furnizarea de gaze drept armă politică.

Citeşte mai multe despre:   Slovacia,   gaze naturale,   Rusia