Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Slovenia, în centrul unui scandal: Procurorii din această țară sfidează puterea şefului Băncii Centrale Europene într-o anchetă de proporții

Slovenia, în centrul unui scandal: Procurorii din această țară sfidează puterea şefului Băncii Centrale Europene într-o anchetă de proporții

Un articol de: - 15 Iul 2016, 14:38
Slovenia, în centrul unui scandal: Procurorii din această țară sfidează puterea şefului Băncii Centrale Europene într-o anchetă de proporții Foto: zurnal24.si Externe

Slovenia se află în centrul unui scandal de proporții din cauza unui conflict aprins dintre procurori și Banca Centrală Europeană, condusă de Mario Draghi, potrivit zf.ro.

Procurorii investighează rolul băncii centrale slovene în salvarea băncilor într-un caz în care sunt implicate şi subsidiarele locale ale firmelor de audit Deloitte şi Ernst & Young.

În acest context, ministrul sloven de finanţe Dusan Mramor și-a prezentat demisia, invâcând însă motive personale.

În urmă cu trei ani, Nova Ljubljanska Banka şi alte bănci deţinute de Slovenia au împins ţara în pragul unui bailout internaţional, în acel moment guvernul şi banca centrală cheltuind 3,2 miliarde de euro pentru salva băncile.

În urma acestei măsuri, deficitul bugetar a ajuns la 15% din PIB, iar cei care au investit în acţiunile şi obligaţiunile băncilor salvate au suferit pierderi consistente.

Deţinătorii unor obligaţiuni subordonate de câteva sute de milioane de euro anulate au atacat banca centrală şi băncile la Curtea de Justiţie a UE de la Luxemburg. Ei susțin că activele lor au fost clasificate fraudulos ca datorii toxice pentru ca băncile să nu aibă nicio responsabilitate pentru ele. Instanța se va pronunța  pe 20 iulie.

Procurorii sloveni inves­ti­ghează condiţiile în care s-a afectuat anularea obligaţiunilor.

Sediul băncii centrale a fost percheziționat recent de zeci de polițiști care au ridicat documente și computere și au interogat mai mulți angajați.

Preşedintele BCE Mario Draghi a intervenit în acest caz atrăgând atenția autorităţilor slovene că au confiscat echipament care conţine infor­maţii aparţinând BCE şi care sunt protejate de legislaţia UE.Venise să facă curățenie în casa unei bătrâne oarbe. În dormitorul femeii avea să facă o descoperire înfiorătoare. Se afla acolo de 20 de ani

BCE a ameninţat că va ataca în justiţie Slovenia.

 

Citeşte mai multe despre:   Slovenia,   scandal,   bce