Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Specialiștii avertizează: Peste 100.000 de persoane ar putea muri din cauza pandemiei de COVID-19 în Siria, după aproape 10 ani de război civil

Specialiștii avertizează: Peste 100.000 de persoane ar putea muri din cauza pandemiei de COVID-19 în Siria, după aproape 10 ani de război civil

Un articol de: George Lupu - 28 Mar 2020, 14:05
Specialiștii avertizează: Peste 100.000 de persoane ar putea muri din cauza pandemiei de COVID-19 în Siria, după aproape 10 ani de război civil Sursă foto: Twitter / @RealNewsAleppo Externe

Cel puțin 100.000 de persoane ar putea muri din cauza pandemiei de COVID-19 în nord-vestul Siriei, deoarece taberele supraaglomerate și sistemul de asistență medicală decimat fac țara deosebit de vulnerabilă, avertizează personalul medical sirian.

"Într-un an, am pierdut în jur de 76 de unități de sănătate din nord-vestul Siriei", a spus dr. Munzer al-Khalil, de la Direcția de Sănătate Idlib, potrivit euronews.com.

"Donatorii au tăiat fondurile, iar personalul medical a fost ucis, arestat sau deportat. Sectorul sănătății din Idlib nu poate face față inevitabilului focar și ne temem că 100.000 de oameni ar putea muri dacă nu vom primi imediat provizii", a adăugat el.

De când a izbucnit conflictul în martie 2011, mai mult de jumătate din populația siriană care număra înainte de război  23 de milioane de persoane, și-au părăsit locuințele și au migrat în alte localități, iar acum trăiesc sub limita sarăciei.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), doar 50% din spitale publice și 47% din centrele publice de asistență medicală primară erau complet funcționale în Siria la sfârșitul anului 2019.

Țara a confirmat deocamdată doar cinci cazuri de coronavirus, dar experții au pus la îndoială această cifră cu o notă de politici publicată la începutul săptămânii de la London School of Economics care indică „indicii semnificative că un focar mai larg a început deja”.

Lucrarea estimează că numărul maxim de cazuri COVID-19 pe care țara le poate trata „în mod adecvat” este de 6.500 și că doar jumătate din cele 650 de paturi de terapie intensivă (UCI) din spitale publice și private din toată țara - cu excepția provinciei Idlib - au ventilatoare.

De asemenea, se afirmă că „corupția, clientelismul și patronatul” pun în pericol răspunsul în zonele controlate de guvern și că șederea la domiciliu nu este o opțiune pentru săracii țării, deoarece este „foarte puțin probabil ca Guvernul sirian să introducă politici pentru a reduce povara financiară a autoizolării ".

Citeşte mai multe despre:   Siria