Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Specialiștii avertizează că al doilea val de infecții cu COVID-19 nu va putea fi evitat: „Întrebarea este când și cât de mare va fi" / "Virusul circulă în jurul nostru"

Specialiștii avertizează că al doilea val de infecții cu COVID-19 nu va putea fi evitat: „Întrebarea este când și cât de mare va fi" / "Virusul circulă în jurul nostru"

Un articol de: George Lupu - 20 Mai 2020, 22:48
Specialiștii avertizează că al doilea val de infecții cu COVID-19 nu va putea fi evitat: „Întrebarea este când și cât de mare va fi" / "Virusul circulă în jurul nostru" Externe

Perspectiva unui al doilea val de infecție cu coronavirus în toată Europa nu mai este o teorie îndepărtată, potrivit directorului agenției UE însărcinat să consilieze guvernele - inclusiv Marea Britanie - privind controlul bolilor.

„Întrebarea este când și cât de mare, aceasta este întrebarea din punctul meu de vedere”, a spus dr. Andrea Ammon, directorul Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC).

„Analizând caracteristicile virusului, analizând ce rezultă acum din diferite țări din punct de vedere al imunității populației - ceea ce nu este chiar atât de interesant, între 2% și 14%, care lasă încă 85% până la 90% din populație susceptibilă – înseamnă că virusul este în jurul nostru, circulând mult mai mult decât în ianuarie și februarie ... Nu vreau să creez o imagine sumbră, dar cred că trebuie să fim realiști. Că nu este momentul să ne relaxăm complet.”, a declarat ea potrivti The Guardian.

La începutul acestei luni, fostul medic al spitalului, care a lucrat prin diferite niveluri de birocrație medicală pentru a deveni director ECDC în 2017, a anunțat că, începând cu 2 mai, Europa în ansamblu a trecut de apogeul infecțiilor. Doar Polonia nu era încă tehnic în această situație.

Veștile vin în contextul în care tot mai multe guverne au relaxat măsurile restrictive pentru a bloca răspândirea noului coronavirus. Aproape peste tot în Europa, activitatea economică a fost reluată îna numite sectoare cheie. Totodată barurile, cafenelele, restaurantele și muzeele au fost deschise în state care au fost cel mai grav afectate de COVID-19, precum Italia.

 

Când ar urma să se redeschidă restaurantele și plajele

 

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a subliniat că dacă în urma primelor măsuri de relaxare, evoluția pandemiei este una încurajatoare, pe data de 1 iunie ar urma să fie deschise terasele, iar pe data de 15 iunie restaurantele și plajele.

„Noi evaluăm măsurile, dacă aceste măsuri au avut efectul scontat, sunt în discuție și pregătim măsuri după 1 iunie. Dacă merge bine, putem deschide la 1 iunie terasele, la 15 iunie restaurantele, plajele”, a spus ministrul.

La rândul său, Răzvan Pârjol, secretar de stat responsabil cu turismul în Ministerul Economiei, a declarat că terasele din România se vor redeschide de la 1 iunie, cu respectarea unor recomandări specifice pentru a limita răspândirea COVID-19, în timp ce restaurantele și plajele vor putea primi turiști din 15 iunie.

 

Didier Raoult neagă posibilitatea apariției unui al doilea val

 

Posibilitatea apariției unui al doilea val aș pandemiei de COVID-19 este respinsă vehement de renumitul medic francez Didier Raoult.

"Povestea reculului este o fantezie inventată în timpul gripei spaniole (...). În general, se întâmplă într-o singură curbă. Urăsc să prezic, dar acest mod de a construi (curba clopotului, o singură undă) este destul de comună pentru epidemii.

Epidemiile au dispărut în timp înainte de a exista vreun fel de mendicament pentru a le combate. Acestea au dispărut oricum. Umanitatea nu este moartă. Nicio epidemie nu este așa. Epidemiile pornesc, accelerează, culminează - acesta este momentul maxim al transmisibilității - și nu știm de ce ”, a spus el într-un videoclip.

Citeşte mai multe despre:   COVID-19