Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Spionajul italian, condus în premieră de o femeie. Mario Draghi a numit-o la șefia DIS pe Elisabetta Belloni, cunoscută pentru rolul jucat în eliberarea italienilor răpiți în Irak și Afganistan

Spionajul italian, condus în premieră de o femeie. Mario Draghi a numit-o la șefia DIS pe Elisabetta Belloni, cunoscută pentru rolul jucat în eliberarea italienilor răpiți în Irak și Afganistan

Un articol de: Vladimir Ionescu - 13 Mai 2021, 22:32
Spionajul italian, condus în premieră de o femeie. Mario Draghi a numit-o la șefia DIS pe Elisabetta Belloni, cunoscută pentru rolul jucat în eliberarea italienilor răpiți în Irak și Afganistan foto: Hepta.ro / Zuma Press / Massimo Di Vita Externe

Mario Draghi, prim-ministrul Italiei, a numit-o pe Elisabetta Belloni în fruntea agenției italiene de spionaj, diplomatul devenind astfel prima femeie care conduce instituția intitulată Dipartimento delle Informazioni per la Sicurezza, sau Departamentul pentru informații de securitate.

Mario Draghi a numit-o pe Elisabetta Belloni la șefia DIS, agenția italiană de spionaj

 

Astăzi în vârstă de 62 de ani, Elisabetta Belloni a fost încă din 2016 secretar general al Ministerului italian de externe – principalul post din serviciul diplomatic. Anterior, ea a condus unitatea de criză a instituției, organismul însărcinat cu protecția cetățenilor italieni aflați peste hotare, potrivit Reuters.

Noul șef al DIS a devenit mai proeminentă odată cu rolul jucat în eliberarea italienilor răpiți de militanți în Irak și Afganistan, precum și pentru că a condus operațiunile prin care au fost aduși înapoi acasă turiștii italieni afectați de tsunamiul asiatic din 2004.

Născută la Roma, Elisabetta Belloni s-a alăturat serviciului diplomatic în 1985. Ea a studiat la școala Massimiliano Massimo din capitala italiană, un institut catolic de prestigiu la care, cu câțiva ani înainte, studiase inclusiv premierul Mario Draghi.

Gennaro Vecchione, șeful în exercițiu al DIS, a fost un apropiat al fostului premier italian, Giuseppe Conte, iar mișcarea lui Draghi marchează un nou pas major pentru delimitarea de fosta administrație, la fel cum au fost și deciziile privind schimbarea a doi oficiali de top implicați în gestionarea crizei COVID-19.

Presa italiană a relatat că Draghi a fost nemulțumit de contribuția lui Vecchione la gestionarea crizei de migrație din ultima săptămână, când mii de persoane au ajuns la bordul unor bărci de mici dimensiuni pe insula Lampedusa.

„Îi urez mult succes Elisabettei Belloni, o persoană valoroasă”, a declarat fostul ministru Matteo Salvini, președintele partidului de dreapta Liga, într-un mesaj postat pe contul său de Twitter.

Citeşte mai multe despre:   Italia,   Mario Draghi,   Elisabetta Belloni