Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Spioni de elită din Rusia încearcă să destabilizeze Europa: The New York Times surprinde încă o mostră din războiul hibrid pe care Vladimir Putin îl duce împotriva Occidentului

Spioni de elită din Rusia încearcă să destabilizeze Europa: The New York Times surprinde încă o mostră din războiul hibrid pe care Vladimir Putin îl duce împotriva Occidentului

Un articol de: Vladimir Ionescu - 09 Oct 2019, 18:19
Sursă foto: hepta.ro Externe

O unitate de elită a Rusiei încearcă să destabilizeze Europa, susține un oficial din zona securitate americană, potrivit The New York Times.

Campania de destabilizare a debutat în Republica Moldova, iar apoi a fost urmată de otrăvirea unui traficant de arme în Bulgaria, dar și de o tentativă eșuată de puci în Muntenegru. Mai mult decât atât, în 2018, în Marea Britanie, a avut o tentativă de asasinare a unui fost spion rus cu o neurotoxină, care nu mai fusese folosită pe teritoriul Europei de la finalul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Acum, oficiali din cadrul serviciilor secrete occidentale au ajuns la concluzia că aceste operaţiuni şi posibil multe altele fac parte dintr-o campanie coordonată aflată în derulare care are scopul destabilizării Europei. Campania este efectuată de o unitate de elită a serviciilor secrete ruse specializată în acţiuni subversive, acte de sabotaj şi asasinate.

Unitatea de elită 29155 funcționează de cel puțin un deceniu, dar chiar și așa zonele de securitate națională din Occident au descoperit-o abia recent. Oficiali ai serviciilor secrete din patru state vestice spun că rămâne încă neclar cât de frecvent acţionează această unitate şi avertizează că este imposibil de anticipat când şi unde vor fi lansate noi atacuri.

„Cred că am uitat cât de duri pot fi ruşii”, afirmă Peter Zwack, fost agent de informaţii şi fost ataşat militar în cadrul Ambasadei SUA din Moscova, care susţine că nu ştia de existenţa acestei unităţi a serviciilor ruse.

Existența acestei unități arată încă o dată paleta de acțiuni pe care Vladimir Putin și Federația Rusă o folosesc împotriva Occidentului, în cadrul așa-zisului război hibrid, care diferă de luptele tradiționale prin non-conformismul său, și anume că poate cuprinde o mulțime de manevre necovenționale, pe toate palierele societale - toate concertate în același scop.
 

Citeşte mai multe despre:   Vladimir Putin,   Rusia
 
 
Loading...