Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Statele care o susțin pe Angela Merkel în introducerea pașaportului COVID

Statele care o susțin pe Angela Merkel în introducerea pașaportului COVID

Un articol de: Vladimir Ionescu - 26 Feb 2021, 10:46
Statele care o susțin pe Angela Merkel în introducerea pașaportului COVID foto: Hepta.ro / DPA Images / John Macdougall Externe

Membrii Consiliului European s-au reunit în format de videoconferință, joi, pentru a discuta despre situația actuală a pandemiei de COVID-19, iar la finalul evenimentului cancelarul german Angela Merkel a anunțat că toți liderii europeni au căzut de acord cu privire la necesitatea unui pașaport de vaccinare la nivelul UE.

Liderii celor 27 de state membre din UE vor purta discuții și vineri, însă la summitul virtual de joi au abordat problemele legate de criza COVID-19, precum evoluția pandemiei, accelerarea campaniei europene de vaccinare și implementarea unor pașapoarte de imunizare – probabil, cel mai important anunț pe termen scurt a fost acela privind „convergența” în jurul inițiativei de a introduce un pașaport de vaccinare.

Charles Michel, președintele Consiliului European, și Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, au susținut o conferință de presă, ocazie cu care șefa Executivului comunitar a vorbit despre progresul campaniei de vaccinare, precizând că 8% din populația adultă a blocului comunitar a fost deja vaccinată.

Statele din sudul UE susțin inițiativa de introducere a certificatelor de vaccinare anti-COVID-19

 

Problema certificatelor de vaccinare stârnește dezbateri aprinse la nivelul Uniunii Europene. Statele sudice, precum Grecia, Spania și Italia, depind în mare măsură sau aproape pe deplin de rezultatele sectorului turistic și s-au arătat de părere că o inițiativă de acest gen ar putea relaxa traficul aerian și le-ar ajuta să evite un sezon turistic de vară dezastruos, precum cel de anul trecut, potrivit Deutsche Welle.

Cu toate acestea, statele membre din nordul blocului comunitar sunt sceptice, pe fondul îngrijorărilor legate de faptul că o asemenea măsură ar putea crea discriminări.

Ce au declarat Angela Merkel, cancelarul Germaniei, și Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, despre pașaportul de vaccinare

 

În conferința de presă din timpul serii de joi, cancelarul german Angela Merkel a anunțat că există consens cu privire la introducerea certificatelor, dar nu neapărat și referitor la cum ar trebui folosite.

„Toată lumea a fost de acord că avem nevoie de un certificat digital de vaccinare”, a spus cancelarul Germaniei. Angela Merkel a adăugat că acestea ar putea fi disponbile odată cu venirea verii, în contextul în care UE ar avea nevoie de o perioadă de circa trei luni pentru elaborarea cadrului tehnic de funcționare.

Ea a ținut să sublinieze, totuși, că implementarea certificatelor „nu înseamnă că numai cei care au un pașaport de vaccinare au voie să călătorească”. Totodată, Angela Merkel a mai menționat că documentele de acest gen ar putea fi folosite inclusiv de resortisanţii din statele terţe pentru deplasările în statele din Uniunea Europeană.

Certificatele de vaccinare ar putea fi disponibile în termen de trei luni, a spus și șefa Comisiei Europene.Lovitură grea pentru Diana Șoșoacă! Ar putea fi închis

„Perioada de timp, cele trei luni se referă la dezvoltarea tehnică, deci avem nevoie de cel puțin trei luni pentru dezvoltarea tehnică a unui sistem interoperabil la nivel european. Comisia are o mulțime de lucruri de făcut la nivel european și multă muncă tehnică pentru statele membre la nivel național”, a explicat Ursula von der Leyen.

La nivel global, numărul cazurilor confirmate de infecție cu SARS-CoV-2 a trecut de 113,5 milioane. De la debutul pandemiei, pe mapamond s-au înregistrat circa 2,5 milioane de decese asociate cu noul coronavirus. Mai bine de 89 de milioane de persoane s-au vindecat, arată datele centralizate vineri de Worldometer.