Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Statele Unite dă un ultimatum Rusiei de 60 de zile pentru a se conforma prevederilor Tratatului Forţelor Nucleare

Statele Unite dă un ultimatum Rusiei de 60 de zile pentru a se conforma prevederilor Tratatului Forţelor Nucleare

Un articol de: B1.ro - 05 Dec 2018, 13:28
Statele Unite dă un ultimatum Rusiei de 60 de zile pentru a se conforma prevederilor Tratatului Forţelor Nucleare Sursă foto: hepta.ro Externe

Statele Unite a înaintat, marți, Rusiei un ultimatum cu o perioadă de 60 de zile pentru a se conforma prevederilor Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), arată Al Jazeera.

"Statele Unite declarat astăzi că a găsit Rusia în 'încalcare materială' a tratatului și va suspenda obligațiile noastre pe cale de consecință în 60 de zile, în situația în care Rusia nu revine la respectarea totală și verificabilă", a declarat Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, citat de CNN.

"Aceste încălcari ale tratatului INF nu pot fi văzute separat de restul tendinței generale a Rusiei de încălcare a legii la nivel mondial", a mai precizat oficialul american.

Gestul Statelor Unite vine după ce aliații săi din NATO, în frunte cu Germania, i-au solicitat să nu renunțe încă la soluția diplomatică prin renunțarea la Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF) pentru a nu reîncepe cursa înarmărilor în Europa.

În schimb, restul membrilor NATO au fost de acord să susțină în scris pozitia Statelor Unite cu privire la faptul că Rusia se află în "încălcare materiala" a Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF). 

Acuzațiile la adresa Federației Ruse au apărut în urma dezvoltării rachetei Novator 9M729 (denumită de NATO drept “SSC-8”). Potrivit estimărilor, aceasta a avea o rază de acţiune situată între 482 de kilometri şi 5.471 de kilometri. 

Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF) interzice, însă, rachetele cu raze de 500 de kilometri şi de 5.500 de kilometri.

Acestea nu sunt primele avertismente trimise Rusiei pe aceasta temă. Încă din 2017, Statele Unite și NATO au transmis Rusiei numeroase solicitări de conformare cu Tratatul INF. În tot acest timp, Rusia a negat că i-ar fi încălcat prevederile.

Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF) a fost semnat în 1987 de Ronald Reagan, președintele Statelor Unite de la acea dată, și liderul Uniunii Sovietice, Mikhail Gorbachev. Au adoptat un băiat de 14 ani, dar, când l-au controlat, au aflat cu ce monstru trăiau în casă. Era, de fapt...