Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Statele Unite închid consulatele din Rusia. Ambasada de la Moscova rămâne singura reprezentanţă diplomatică din țară

Statele Unite închid consulatele din Rusia. Ambasada de la Moscova rămâne singura reprezentanţă diplomatică din țară

Un articol de: Andrei Ștefan - 19 Dec 2020, 14:44
Statele Unite închid consulatele din Rusia. Ambasada de la Moscova rămâne singura reprezentanţă diplomatică din țară Foto: Lucas Sankley (Unsplash.com) Externe

Sâmbătă, în urma consultărilor avute de Mike Pompeo cu ambasadorul John Sullivan, Statele Unite au decis închiderea celor două consulate din Rusia (Vladivostok şi Ekaterinburg), în contextul ”eforturilor în desfăşurare de a garanta funcţionarea în siguranţă a misiunii diplomatice a Statelor Unite în Federaţia Rusă”. Astfel, Ambasada de la Moscova va rămâne singura reprezentanţă diplomatică a Statelor Unite pe teritoriul țării.

 

Statele Unite închid consulatele din Rusia

 

Cu toate acestea, potrivit unui comunicat a Departamentului de Stat, decizia nu va afecta consulatele Rusiei în SUA.

Ambasada SUA la Moscova a anunțat că în martie, din cauza pandemiei, a suspendat operaţiunile la consulatul din Vladivostok, din Extremul Orient rus, şi a redus operaţiunile la Ekaterinburg.

În consecință, decizia ar fi fost luată ”ca răspuns la problemele permanente de personal ale misiunii americane în urma plafonării impuse de Moscova, în 2017, misiunii americane şi a impasului care rezultă de aici cu Rusia în ce ea ce priveşte vizele diplomatice.”

În urma hotărârii, zece diplomați vor fi transferaţi la ambasada de la Moscova, iar 33 de angajaţi locali îşi vor pierde locurile de muncă.

 

SUA și Rusia, în relații tensionate

 

În martie 2018, Rusia a anunțat închiderea consulatului american de la Sankt-Petersburg, după o decizie similară luată de Washington în urma otrăvirii în Marea Britanie a fostului agent rus Serghei Skripal. Relațiile dintre cele două țări sunt tensionate mia ales din pricina subiectului privind conflictele din Siria şi Ucraina, ajungând până la acuzaţiile privind amestecul Mosovei în politica americană, negat de Rusia (hackeri despre care se crede că lucrează pentru Rusia sunt acuzaţi de atacuri masive împotriva unor agenţii guvernamentale americane şi companii private).

Vineri, Secretarul de stat, Mike Pompeo, a afirmat că este ”destul de clar” că Rusia este implicată în recentele atacuri. Și Yohannes Abraham, Director executiv al echipei de tranziţie a Președintelui ales, Joe Biden, a afirmat că atacurile au provocat ”o mare îngrijorare” şi că, sub viitoarea administraţie, atacurile cibernetice vor declanşa o ripostă ce va aduce ”costuri substanţiale”.Program Kaufland de Paşte. Ce orar special va avea hypermarketul

Citeşte mai multe despre:   SUA,   Rusia,   Moscova