Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Statele Unite. Statuile confederate vor fi înlăturate din Richmond, fosta capitală a statelor sclavagiste

Statele Unite. Statuile confederate vor fi înlăturate din Richmond, fosta capitală a statelor sclavagiste

Un articol de: Catinca Giosanu - 02 Iul 2020, 22:38
Statele Unite. Statuile confederate vor fi înlăturate din Richmond, fosta capitală a statelor sclavagiste Sursa Foto: Profimedia Images Externe

La 155 de ani de la retragere, Jefferson Davis a fost din nou îndepărtat cu putere din Richmond. De această dată, protestatarii au fost cei care au defacat și apoi au răsturnat statuia de la monumentul său, de-a lungul marelui Monument Avenue, notează CNN.

Recentele manifestații împotriva a patru monumente confederate din Richmond reprezintă o extindere a protestelor la nivel național în urma morții brutale a lui  George Floyd din partea ofițerilor de poliție din Minneapolis. Rezultatul lor este o schimbare remarcabil de rapidă într-un oraș care a păstrat cu strictețe o viziune înclinată asupra propriei sale istorii.

 

 

Statuile confederate vor fi înlăturate din Richmond

 

 

Recent, Richmond, fosta capitală a Statelor Confederate ale Americii, reprezentând sudul sclavagist în timpul Războiului de Secesiune, a început să demonteze monumentele ridicate în memoria armatei confederate.

Această decizie cu o puternică încărcătură simbolică a fost luată chiar de primarul local, Levar Stoney, care, potrivit unui comunicat, „a ordonat demontarea imediată a numeroaselor statui din oraş, inclusiv a statuilor confederate”.

Statuile confederate sunt considerate de criticii lor drept simboluri ale gloriei din perioada sclavagistă a Statelor Unite ale Americii, într-un context în care întreaga ţară a devenit teatrul de desfăşurare al unei mişcări de revoltă istorică împotriva rasismului, după uciderea în ultimele luni a mai multor afro-americani de către poliţişti albi.UN ADEVĂRAT MIRACOL! S-a dus cu iubitul său necredincios la mormântul Părintelui Arsenie Boca. Când au ajuns acolo, ceva cu totul NEAȘTEPTAT i s-a întâmplat tânărului

Una dintre cele mai importante statui este cea a comandantului-şef al armatei sudiste, generalul Robert Lee, care tronează de peste un secol în una dintre pieţele fostei capitale a Statelor Confederate ale Americii.

Angajaţii municipali au înlăturat deja o statuie a lui Stonewall Jackson, un alt general din armata sudistă. Monumentul a fost demontat şi dat jos de pe soclul ei cu ajutorul unei macarale, potrivit presei locale.

Primarul Levar Stoney şi-a justificat decizia prin necesitatea ca oraşul „să întoarcă foaia” şi să lase în urmă trecutul.

„De la sfârşitul oficial al statutului de capitală a Confederaţiei în urmă cu 155 de ani, ne aflăm sub greutatea acestei moşteniri”, a explicat oficialul într-un mesaj video difuzat pe Twitter.

„Demontându-le, vom putea să începem să ne vindecăm şi să ne concentrăm atenţia asupra viitorului”, a mai spus el.

Edilul local a precizat şi un imperativ de „sănătate publică” în plină criză sanitară declanșată de noul coronavirus, într-o perioadă în care oponenţii acestor monumente se reunesc cu regularitate pentru a solicita demontarea lor.

 

 

Statui ale lui Cristofor Columb date jos de pe soclu, decapitate şi vandalizate în Statele Unite

 

 

Reamintim că, în data de 9 iunie, mai multe statui au fost vandalizare și date jos de pe soclu de către protestatari violenți. De exemplu, o statuie a exploratorului italian Christopher Columb din Richmond, Virginia a fost doborâtă de un grup de protestatari, care au incendiat-o și au aruncat-o într-un lac, în numele împotriva rasismului, la două săptămâni de la uciderea ”brutală” a afro-americanului George Floyd. Statuia a fost vandalizată, marți seară, la mai puțin de două ore după ce protestatarii adunați în Parcul Byrd din orașul Richmond au scandat să fie eliminată. Protestatarii au folosit mai multe frânghii pentru a îndepărta statuia, cu un mesaj „Columb reprezintă un genocid” plasat pe fundația care deținea monumentul. Ulterior, huligarii au incendiat și au aruncat statuia într-un lac din parc, a relatat NBC 12.

 

Citeşte mai multe despre:   Statele Unite ale Americii