Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Statul Islamic bate dinari în aur, argint şi cupru pentru a scăpa de sub ”sclavia” dolarilor Rezervei Federale a SUA

Statul Islamic bate dinari în aur, argint şi cupru pentru a scăpa de sub ”sclavia” dolarilor Rezervei Federale a SUA

Un articol de: - 30 Aug 2015, 16:57
Statul Islamic bate dinari în aur, argint şi cupru pentru a scăpa de sub ”sclavia”  dolarilor Rezervei Federale a SUA Foto: dw.com Externe

Gruparea Stat Islamic a început să bată dinari în aur, argint și cupru pentru a înlocui dolarii americanilor și a scăpa astfel de sub ”sclavia” Rezervei Federale a SUA, informează Bloomberg. Pe fiecare monedă se poate citi ”Stat Islamic, un califat bazat pe doctrina profeţiei”.

Jihasiștii au anunțat decizia într-o înregistrare video pe care au publicat-o pe al Hayat, serviciul lor de media. Anul trecut, conducerea grupării a dispus Trezoreriei să bată monede în aur, argint și cupru.

Dinarii au rolul să rupă cătuşele ”sistemului capitalist de sclavie reprezentat de o bucată de hârtie numită dolar, a Rezervei Federale”, se susține în înregistrarea care are o durată de o oră. Nu există nicio informație despre cum sunt turnate monedele și cum se plănuiește înlocuirea banilor aflați în circulație în teritoriile ocupate.

Analiștii consideră că măsura face parte din efoturile jihadiștilor de a construi instituțiile unui stat funcțional. Aceștia dispun de milioane de dolari obținuți parțial din colectarea de taxe și din capturarea unor rafinării. Ei au mai obținut bani din jefuirea unor bănci și magazine de bijuterii, din contrabandă, răscumpărări și extorcări de bani. Pentru a obține sumele enorme, ei au apelat chiar și la decapitări și crucificări.

Basim Jameel, un economist din Bagdad, consideră că măsura a fost luată pentru a mai ridica moralul luptătorilor, care au suferit mai multe înfrângeri în ultimele luni, inclusiv pierderea orașului Tikrit.

Citeşte mai multe despre:   statul islamic,   jihadisti,   bani