Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Statul Islamic relansează teama de atacuri extremiste în Indonezia, Malaezia și Filipine

Statul Islamic relansează teama de atacuri extremiste în Indonezia, Malaezia și Filipine

Un articol de: - 30 Sep 2014, 12:04
Statul Islamic relansează teama de atacuri extremiste în Indonezia, Malaezia și Filipine Foto: rt.com Externe

Apelurile grupării jihadiste Statului Islamic (SI) ar putea relansa militantismul extremist și temerile de atentate în țări din Asia de Sud-Est precum Indonezia, Malaezia sau Filipine, care s-au confruntat cu atacuri sângeroase în trecut, avertizează experți, citați de AFP.

Numeroși militanți din Indonezia — cea mai mare țară musulmană din lume — și din Malaezia, altă țară majoritar musulmană, ar fi plecat în Siria și Irak pentru a se alături jihadiștilor SI, o grupare islamistă sunită ultraviolentă care controlează regiuni întregi.

Acești voluntari din Asia de Sud-Est ar putea importa ideologia extremiștilor SI și inspira alți militanți în țările lor de origine, deoarece "există întotdeauna mult teren propice pentru militantism în anumite părți din regiune", subliniază Bantarto Bandoro, de la Universitatea de Apărare din Indonezia.

"Dacă vor reveni, combatanții ar putea întări grupurile existente, ceea ce ar putea reprezenta o problemă majoră", a spus el.

În Filipine, grupul islamist Abou Sayyaf, fondat la începutul anilor 1990 datorită finanțărilor din partea Al-Qaida, a amenințat că va decapita un ostatic german, inspirându-se din metodele SI, care a executat deja mai mulți occidentali prin decapitare.

Abou Sayyaf a cerut săptămâna trecută o recompensă Germaniei și solicită ca această țară să-și retragă sprijinul acordat atacurilor aeriene ale coaliției conduse SUA împotriva grupului Statul Islamic în Irak și Siria. Însă Berlinul a indicat că nu va ceda șantajului.

Acțiunile SI stârnesc comparații îngrijorătoare cu sfârșitul ocupației sovietice în Afganistan în 1978-1979, când numeroși islamiști din întreaga lume, în special din Asia de Sud-Est, s-au dus în această țară pentru a lupta cu 'necredincioșii' comuniști.

Jihadiștii care s-au întors apoi în țările lor de origine au încurajat o generație de extremiști din Asia de Sud-Est, ajutând grupuri ca Jemaah Islamiya (JI), responsabil de o serie de atentate, în special un atac violent la Bali în 2002 care s-a soldat cu 202 morți, în majoritate turiști străini.

De atunci, eforturile întreprinse în Asia de Sud-Est pentru a eradica terorismul au slăbit considerabil JI și alte grupuri extremiste, însă aceste organizații, dintre care unele au jurat loialitate grupului Statul Islamic, rămân totuși o amenințare.

SI a făcut de fapt apel săptămâna trecută la musulmanii din întreaga lume să ucidă cetățeni ai coaliției conduse de SUA pentru a combate organizația, precum și alți 'necredincioși'.

Pentru a-și îndeplini obiectivele, grupul Statul Islamic și susținătorii săi din Asia de Sud-Est folosesc într-un mod complex rețelele de socializare pentru a-și răspândi mesajele și pentru a face recrutări prin intermediul școlilor islamice din Malaezia și din altă parte, consideră Joseph Chinyong Liow, expert în militantism islamic în Asia de Sud-Est.

"Este clar că SI știe să-și promoveze jihadul prin intermediul unor simpatizați răspândiți în comunitățile și rețelele islamice din regiune", adaugă expertul.

Citeşte mai multe despre:   statul islamic,   Asia,   Indonezia,   Malaezia,   Filipine