Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Stenogramele INCENDIARE ale discuţiilor pe tema autocefaliei Bisericii Ortodoxe de la Kiev: 'Ucrainenii doresc să fie complet liberi în sens religios și politic faţă de Rusia'

Stenogramele INCENDIARE ale discuţiilor pe tema autocefaliei Bisericii Ortodoxe de la Kiev: 'Ucrainenii doresc să fie complet liberi în sens religios și politic faţă de Rusia'

Un articol de: B1.ro - 01 Oct 2018, 10:17
Stenogramele INCENDIARE ale discuţiilor pe tema autocefaliei Bisericii Ortodoxe de la Kiev: 'Ucrainenii doresc să fie complet liberi în sens religios și politic faţă de Rusia' Externe

Au fost publicate stenogramele discuţiei de la sfârşitul lunii august dintre Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Kirill, şi Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului, în care aceştia s-au contrat serios pe tema autocefaliei Bisericii Ortodoxe din Ucraina.
Potrivit stenogramelor, Kirill a încercat să-l convingă pe Bartolomeu că, prin intenţia de a obţine independenţă faţă de Moscova pentru biserica ortodoxă ucraineană, conducerea de la Kiev nu vrea altceva decât să rămână la putere.

“Ucrainenii nu se simt confortabil sub conducerea Rusiei și doresc să fie complet liberi în sens religios și politic și, prin urmare, au cerut bisericii mamei să-i ajute”, a afirmat Bartolomeu, conform stenogramelor publicate de Orthodoxia.info şi citate de g4media.ro.

Patriarhul Constantinopolului a arătat că, în afară de fostul președinte ucrainean Viktor Ianukovici, cu care s-a întâlnit în urmă cu zece ani, “toți ceilalți lideri ucraineni au fost să ceară Patriarhiei Ecumenice autocefalie pentru biserica ortodoxă din Ucraina”. 
Bartolomeu a amintit că actualul președinte ucrainean, Petro Poroșenko, și Parlamentul de la Kiev au adoptat inclusiv un apel în acest sens.

Potrivit stenogramei, replica patriarhului Kirill către Bartolomeu a fost următoarea: “Sfinţia voastră, toți cei pe care i-ați menționat reprezintă aceeași forță politică”. 
“Dar ei sunt reprezentanți ai poporului ucrainean”, a reacţionat Bartolomeu. 

“Ei nu sunt reprezentanți ai poporului și au obţinut puterea printr-o lovitură de stat, în timpul Maidanului. Aceştia vor autocefalie pentru a-şi consolida puterea, pe care au pus mâna ilegal. Poporul îi va înlătura și îi va da jos de la conducerea ţării, așa că ei nu vor altceva decât să obţină autocefalia pentru a rămâne la putere, cu sprijinul autorității Patriarhiei Ecumenice”, a afirmat Kirill.

Patriarhul Ecumenic i-a reamintit Patriarhului Moscovei că atât el, cât și Mitropolitul Ilarion (Ilarion Alfeev de Volokolamsk, membru al Sfȃntului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse şi şef al Departamentului de relații externe al Patriarhiei Ruse, n.red), prezent şi el la întâlnire, nu pot vizita Ucraina și că preoţii ucraineni nu se roagă pentru el în timpul slujbelor. 

“Credeți că aceasta nu este o problemă? Nu este aceasta o dovadă convingătoare că nu sunteți întâmpinaţi cu bunăvoință?”, l-a întrebat Bartolomeu pe Kirill.
“Sfinţia Voastră, asociați aceste chestiuni cu atitudinea poporului ucrainean față de mine sau cu atitudinea puterii politice actuale? Cred că acestea sunt două lucruri diferite. Astăzi, această forță politică, reprezentantă a doar 8% din populație, este împotriva mea, dar poporul Ucrainei mă susține în rugăciuni”, a răspuns patriarhul Rusiei.

Orthodoxia.info notează că Bartolomeu I a recurs la un ton deosebit de dur când i s-a adresat mitropolitului rus Ilarion, pe care l-a acuzat de minciună, după ce acesta a sugerat într-un interviu că “guvernul ucrainean ar putea mitui Patriarhia Ecumenică”. 

“Aţi afirmat că președintele Poroșenko a mituit Patriarhia Ecumenică. Vă întreb direct dacă puteţi dovedi acest lucru. Dacă nu poți, înseamnă că defăimaţi Biserica Mamă și veţi fi blestemat”, a declarat Bartolomeu, adresându-i-se mitropolitului rus Illarion, adăugând: “Este de neiertat când minţiţi în mod intenţionat”.Accidentul din Andronache poate aduce schimbarea Codului Rurier. Limita de viteză de pe străzile înguste din cartiere, trasă şi mai jos

“Am spus că schismaticii care vin la Patriarhia Ecumenică ne sunt cunoscuți și că aceştia nu vin cu mâna goală”, a fost replica mitropolitul rus Ilarion. 
“Totul îmi este clar”, i-a răspuns Bartolomeu.


 

Citeşte mai multe despre:   Ucraina,   Rusia,   Kirill,   Bartolomeu I