Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Streleț cere demiterea șefului anticorupție la o zi după ce colegul său de partid, Vlad Filat, a fost reținut pentru fraudele de la Banca de Economii (VIDEO)

Streleț cere demiterea șefului anticorupție la o zi după ce colegul său de partid, Vlad Filat, a fost reținut pentru fraudele de la Banca de Economii (VIDEO)

Un articol de: - 16 Oct 2015, 15:42
Streleț cere demiterea șefului anticorupție la o zi după ce colegul său de partid, Vlad Filat, a fost reținut pentru fraudele de la Banca de Economii (VIDEO) Foto: mpinteractiv.ro Externe

Premierul Republicii Moldova, Valeriu Streleț, a solicitat președintelui Nicolae Timofti demiterea șefului CNA, structura anticorupție de la Chișinău, pe motiv că acesta are o abordare selectivă în ceea ce privește lupta contra corupției.

„Demersul expediat preşedintelui Nicolae Timofti constă în iniţierea procedurii de demitere a şefului CNA, Viorel Chetraru. Este prerogativa primului ministru să vină cu asemenea demers către preşedinte, dar deja e la discreţia preşedintelui dacă emite sau nu un asemenea decret”, a declarat Valeriu Streleţ, potrivit jurnalul.md.

Cererea vine la doar o zi după ce Vlad Filat, fost premier și coleg de partid cu Streleț, a fost reținut, fiind acuzat de implicare în fraudele de la Banca de Economii.

Streleţ afirmă că nu este vorba despre o răzbunare şi că solicitarea lui se bazează pe faptul că CNA aplică selectiv lupta cu corupţia, precum şi pe randamentul redus al instituţiei.

„Ca să evităm speculaţii privind răfuieli sau vendete, ţin să menţionez că în capul listei de motive invocate este că, indiferent de statistica triumfalistă prezentată de Viorel Chetraru şi aluziile că ar exista ingerinţe politice, indicele percepţiei corupţiei pe interior şi studiile experţilor străini arată că nivelul corupţiei este în continuă creştere. Am suficiente motive şi probe care denotă că CNA a abordat o strategie selectivă de combatere a corupţiei, soldată cu un randament redus al instituţii”, a mai spus prim-ministrul.

Acesta acuză că strategia selectivă este aplicată chiar și în cazul legat de frauda Băncii de Economii: „Principalul învinuit se plimbă în libertate, chiar şi după autodenunţul în care recunoaşte că a comis un act de corupere activă. Respectiv, am cerut domnului preşedinte Timofti să iniţieze procedura de eliberare din funcţie a lui Viorel Chetraru. Sper că iniţiativa să fie apreciată şi să i se dea curs. Ţin să menţionez că şi în cadrul dialogului civic una dintre principalele revendicări ale protestatarilor a vizat anume demisia şefului Centrului Naţional Anticorupţie”.Citeşte mai multe despre:   Republica Moldova,   demitere,   CNA,   Anticoruptie,   Vlad Filat,   frauda,   retinere