Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe STUDIU: Cei mai mulți dintre alegătorii europeni se declară ”de dreapta”. Franța, una din țările în care curentele de dreapta acționează cel mai puternic

STUDIU: Cei mai mulți dintre alegătorii europeni se declară ”de dreapta”. Franța, una din țările în care curentele de dreapta acționează cel mai puternic

Un articol de: Ramona Zaharia - 04 Mai 2021, 23:51
STUDIU: Cei mai mulți dintre alegătorii europeni se declară ”de dreapta”. Franța, una din țările în care curentele de dreapta acționează cel mai puternic Turnul Eiffel, Paris / Foto: Irina Mina Externe

Electoratul european se plasează în măsură tot mai mare către zona de dreapta a eșicherului politic, potrivit rezultatelor unei cercetări a Fundaţiei pentru inovaţie politică (Fondapol). Studiul a fost realizat la începutul acestui an în Franţa, Germania, Italia şi Marea Britanie, informează France Presse, citată de G4 Media.

”Autopoziţionarea politică pe o axă stânga-dreapta relevă o basculare către dreapta a electoratelor europene”, notează autorii studiului, subliniind că Franța este unul dintre statele în care curentele de dreapta acționează cel mai puternic.

În Hexagon, electoratul care se poziționează în zona de dreapta a crescut constant în ultimii ani, de la de la 33%, în 2017, la 38%, în 2021. Asta, în paralel cu o scădere ușoară a francezilor care susțin stânga, de la 25%, la 24%.

”Întrebarea este dacă de această realiniere către dreapta va profita o dreaptă care să guverneze sau extrema dreaptă”, mai precizează reprezentanții Fondapol, ținând cont de faptul că mai este un an până la alegerile prezidențiale din Franța.

Constatând un ”eșec al stângii” în Europa, autorii cercetării au ajuns la concluzia că situarea celei mai mari părți a electoratului către dreapta are la bază ”asimilarea valorilor şi culturii dreptei, inclusiv naţionalismul prin chestiunea identitară, liberalismul economic şi liberalismul politic corelat cu individualismul”.

Studiul scoate la iveală că 63% dintre francezii care au participat la cercetare se declară împotriva deschiderii faţă de migranţi şi 62% sunt de părere că Islamul ”reprezintă o ameninţare” pentru țara lor. Aceeași temere vine și din partea a 81% dintre simpatizanţii dreptei şi de 45% dintre cei ai stângii.

Despre o ”basculare” către dreapta se poate vorbi și în cazul alegătorilor din celelalte state europene incluse în cercetare. 44% dintre italieni se declară ca fiind de dreapta (31% de stânga), la fel și 40% dintre britanici (25% de stânga), 38% dintre francezi (24% de stânga) şi 36% dintre germani (26% de stânga).

Studiul a fost făcut în perioada 20 ianuarie – 10 februarie 2021, prin intervievarea a 7.063 de persoane de către institutul de sondaje Opinion Way.

 Vești excelente! Se oferă câte 1 milion de dolari pentru 5 persoane care se vaccinează împotriva COVID-19

Citeşte mai multe despre:   Franta