Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Studiu: Eșecul statelor în respectarea Pactului Climatic de la Paris va costa planeta 600 de trilioane de dolari

Studiu: Eșecul statelor în respectarea Pactului Climatic de la Paris va costa planeta 600 de trilioane de dolari

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 16 Apr 2020, 20:25
Studiu: Eșecul statelor în respectarea Pactului Climatic de la Paris va costa planeta 600 de trilioane de dolari Foto: Hepta - Face to Face / BilderBox Externe

Eșecul națiunilor de a preveni creșterea temperaturilor globale cu mai mult de 1,5 grade Celsius față de perioada preindustrială ar putea costa economia lumii, până la finalul secolului, chiar și 600 de trilioane de dolari, arată un nou studiu al Grupului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice, citat de The Independent. Luând în calcul emisiile de la momentul actual, temperatura globală ar putea crește, totuși, chiar și cu 3 - 4 grade Celsius până la sfârșitul secolului, fapt ce ar fi o catastrofă.

 

Experții internaționali ai IPCC avertizează din nou asupra încălzirii globale

 

Conform ultimelor estimări ale Grupului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (Intergovernmental Panel on Climate Change - IPCC), temperaturile la nivel global sunt deja pe traiectoria de a înregistra o creștere de 1,5 grade Celsius între 2030 și 2052, consecințele urmând a fi „dramatice”.

În 80 de ani, asta ar însemna că planeta se va ”încălzi” cu 3-4 grade Celsius, ducând la milioane de decese și pagube materiale uriașe.
Pe de altă parte, dacă statele vor depune un efort comun și vor demara o acțiune concertată de a reduce emisiile, lumea chiar va avea de câștigat economic pe termen lung.

Echipa internațională de experți în schimbări climatice a evaluat mai multe scenarii, în funcție de eventuale acțiuni concertate la nivel global. Ei estimează că planeta ar putea câștiga între 336 și 422 de trilioane de dolari până în 2100, dacă sunt luate acțiuni rapide pentru păstrarea încălzirii la 2, respectiv 1,5 grade Celsius. 

 

Încălzirea globală va avea consecințe dramatice inclusiv asupra economiei

 

Autorii studiului mai precizează că șansele de a evita dezastrul cresc cu cât statele acționează mai repede. Pe termen scurt, însă, asta ar presupune costuri mai mari. Pe de altă parte, lipsa de inițiativă va duce la „pierderi socio-economice substanțiale”.După 9 ani de căsnicie, au găsit un cadou nedesfăcut. Este IREAL ce au descoperit. Totul s-a schimbat din acel moment

„Noi credem că dacă fiecare țară sau regiune își îmbunătățește strategia privind reducerea emisiilor, e posibil să ajungem la 1,5 grade”, a declarat profesorul Biying Yu, de la Institutul de Tehnologie din Beijing, pentru AFP, citat de The Independent.

„Dar implementarea unor astfel de strategii înseamnă ca statele să admită cât de gravă este problema încălzirii globale și să facă progrese absolut remarcabile în domeniul tehnologiilor cu emisii reduse de carbon”, a mai explicat el.

Prin Acordul Climatic din 2015 de la Paris, statele participante s-au angajat să-și reducă emisiile de gaze cu efect de seră, astfel încât creșterea temperaturii globale să fie „cu mult sub 2 grade Celsius” față de epoca preindustrială. Asta înseamnă că fiecare țară în parte trebuie să ia măsuri pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Donald Trump a dat deja o lovitură acestui pact, când a anunțat retragerea Statelor Unite din înțelegere.

Există, de asemenea, riscul ca multe țări să nu poată atinge nici măcar obiectivele minime. Potrivit cercetătorilor, asta ar duce la pierderi la nivel global între 150  și 790 de trilioane de dolari - aproximativ 7,5% din PIB-ul global de la acest moment.

„Fără investiții în avans, emisiile nu pot fi reduse, dezastrul climatic va avea loc cu o probabilitate mai mare, iar asta va duce la pierderi economice uriașe”, a mai declarat profesorul Yu.

Autorii studiului mai afirmă că decarbonizarea totală la nivel global va necesita investiții între 18 și 113 trilioane de dolari și va fi nevoie de mari cheltuieli în energia regenerabilă, mașini electrice și tot ce înseamnă tehnologie verde. Mai bine de 90% din această sumă ar trebui să vină de la națiunile membre G20.  

Lucrurile, însă, nu dau semne să se îmbunătățească. În 2018, nivelul gazelor cu efect de seră a atins un nou record, conform estimărilor Organizației Mondiale a Meteorologiei. „Nu există niciun semn de încetinire”, a constatat Petteri Taalas, secretarul general al WMO.