Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe STUDIU: Expunerea la poluare ar crește cu 15% riscul de deces din cauza COVID-19

STUDIU: Expunerea la poluare ar crește cu 15% riscul de deces din cauza COVID-19

Un articol de: Elena Stanciu - 27 Oct 2020, 11:57
STUDIU: Expunerea la poluare ar crește cu 15% riscul de deces din cauza COVID-19 Foto: pixabay.com Externe

Expunerea pe termen lung la un aer poluat poate crește riscul de a muri din cauza infecției cu noul coronavirus, potrivit rezultatelor unui studiu publicat de revista britanică de specialitate Cardiovascular Research. Riscul mortalității în cazul celor diagnosticați cu COVID-19 ar crește, în medie cu 15%, dacă persoanele în cauză trăiesc într-un mediu poluat.

 

Poluarea aerului ar contribui la creșterea mortalității în cazul infectării cu noul coronavirus

 

Potrivit autorilor cercetării, particulele poluante din aer pot duce la creșetrea activității receptorului ACE-2, care se află pe suprafața celulelor și este implicat în felul în care se produce infectarea cu noul coronavirus.

Concret, rezultatele studiului arată că expunerea la poluare ar putea să influențeze mortalitatea din cauza infecției cu SARS-CoV-2, cu 19% în Europa, de 17% în America de Nord şi cu 27% în Asia de Est.

În ceea ce privește situația la nivelul fiecărui stat în parte, poluarea ar fi contribuit cu cu 29% la  decesele pacienților cu coronavirus din Cehia, cu 27% în China, 26% în Germania, 22% în Elveţia, 21% în Belgia, 19% în Olanda, 18% în Franţa, 15% în Italia, 14% în Regatul Unit, 12% în Brazilia, 11% în Portugalia, 9% în Spania, 6% în Israel, 3% în Australia şi cu 1% în Noua Zeelandă.

”Avem, aşadar o «dublă lovitură»: poluarea aerului afectează plămânii şi creşte activitatea ACE-2, ceea ce conduce la o mai bună absorbţie a virusului”, precizează profesorul Thomas Munzel de la Universitatea Johannes-Gutenberg din Mainz, coautoral studiului.

În aceste condiții, cercetătorii pledează pentru o tranziție către economia verde. Folosirea de surse de energie regenerabile ”va favoriza atât mediul, cât şi sănătatea publică, la nivel local prin îmbunătăţirea calităţăii aerului, iar la nivel mondial prin limitarea modifcărilor  climatice”, atrag atenția specialiștii.

Pentru a realiza acest studiu, experții au folosit date referitoare la legătura dintre poluarea aerului și epidemia de SARS din 2003, precum și informații cu privire la COVID-19 și poluare.LOVITURĂ pentru Pro TV! Încă o vedetă are COVID-19

Totuși, cercetătorii nu vorbesc despre o legătură de tip cauză-efect între expunerea la poluarea și mortalitatea în rândul celor infectați cu noul coronavirus.

Anna Hansell, o profesoară de epidemiologie de mediu de la Universitatea din Leicester menționează ”numeroase alte motive bune de a acţiona acum în vederea unei reduceri a poluării aerului, pe care OMS o asociază deja cu şapte milioane de decese pe an în lume (4,2 milioane de decese legate de poluarea aerului exterior, iar restul legate de poluarea aerului interior)”.

 

Depășiri ale nivelului de poluare din Bucureești: Precizările Gărzii de Mediu

 

Amintim, în acest context, că recent, în București au fost înregistrate depășiri spectaculoase pentru poluarea cu particule PM10 și PM2,5, până aproape de 350%, în noaptea de 22 spre 23 octombrie.

Cea mai mare depășire a fost înregistrată la stația din Bragadiru – 347% pentru poluarea cu PM 2,5, respectiv 236% pentru poluarea cu PM10. Totuși, depășiri spectaculoase au fost consemnate și în Rahova – 235% pentru PM 2,5 și 164% pentru PM10.

Ulterior, Garda Națională de Mediu a anunțat că a identificat o posibilă sursă de poluare a aerului din București. Este vorba despre o topitorie care nu funcționa în momentul controlului, dar care mai fusesea amendată în trecut.

Citeşte mai multe despre:   coronavirus,   poluare