Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Studiu în Spania: Coronavirusul circula în Barcelona încă din martie 2019, arată analize ale apelor reziduale

Studiu în Spania: Coronavirusul circula în Barcelona încă din martie 2019, arată analize ale apelor reziduale

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 26 Iun 2020, 22:51
Studiu în Spania: Coronavirusul circula în Barcelona încă din martie 2019, arată analize ale apelor reziduale Foto: pixabay.com Externe

Cercetătorii Universității din Barcelona au găsit urme ale coronavirusului în probe ale apelor uzate colectate în Barcelona încă în martie 2019. Dacă descoperirea lor va fi confirmată de alte studii independente, atunci aceasta va deveni cea mai timpurie dovadă a prezenței SARS-CoV-2 pe planetă, informează El Mundo. Până acum se știa că virusul își are originea într-o piață din orașul chinez Wuhan.

 

Urme ale coronavirusului prezente în ape uzate colectate din Barcelona, în martie 2019

 A GĂSIT UN CARD ÎNTR-UN BANCOMAT DIN RÂMNICU SĂRAT ȘI A ÎNCEPUT SĂ CUMPERE CU EL. A REGRETAT AMARNIC, DUPĂ CÂTEVA ORE. CE A PĂȚIT, E FĂRĂ PRECEDENT

Cercetări efectuate până acum în Spania indicau prezența coronavirusului pe teritoriul acestei țări din 15 ianuarie 2020, dar se pare că el circula deja în Barcelona încă din 12 martie 2019. Specialiștii spanioli au găsit virusul într-un eşantion de ape uzate colectate în acea perioadă. Tot mai multe cercetări efectuate la nivel european arată că virusul a circulat pe continent cu mult înainte de datele cunoscute inițial, iar analiza apelor reziduale oferă tot mai multe indicii în acest sens. 

O echipă a Universității din Barcelona, condusă de profesorul de microbiologie Albert Bosch, a arătat că SARS-CoV-2 era deja în canalizările din Barcelona din 15 ianuarie 2020, cu 41 de zile înainte de a fi confirmat primul caz de coronavirus în acest oraș. De data aceasta, ei au analizat probe mai vechi, din 12 martie 2019, și au descoperit și acolo urme ale virusului. 

Cercetarea lor, notează El Mundo, se bazează pe analiza unor probe luate între ianuarie 2018 și decembrie 2019. Toate au fost negative cu o singură excepție. În aceea, nivelul de SARS-CoV-2 era foarte mic, dar chiar și așa, a fost ”detectat” de aparatul PCR.

Rezultatele cercetării au fost publicate temporar pe Medrxiv și, dacă vor fi confirmate de un studiu independent, atunci aceasta ar fi cea mai timpurie dovadă a prezenței SARS-CoV-2 pe planetă.

Barcelona este un important centru comercial și de business care, de obicei, găzduiește mari evenimente, care atrag vizitatori din multe părți ale lumii. Totuși, este posibil ca situații similare să fi apărut și în alte zone ale planetei, acolo unde să fi existat cazuri de COVID-19 nedetectate”, precizează autorii noului studiu.

Dacă rezultatele cercetării desfășurate la Universitatea din Barcelona se confirmă, susține profesorul Albert Bosch, atunci persoanele infectate la început au fost greșit diagnosticate cu gripă. 

 

Ce se știa până acum despre originea COVID-19

 

Până acum se credea că pandemia își are originea într-o piață din orașul chinez Wuhan. Că aceasta a izbucnit în decembrie 2019 și că a ajuns în Europa în ianuarie 2020.

Primul caz a fost raportat în Franța în acea lună, dar probe luate tot din ape reziduale au arătat că virusul era prezent în orașe italiene precum Torino, Milano și  Bologna din decembrie 2019.

În plus, numeroși atleți din mai multe țări, care au participat la Jocurile Militare Mondiale, desfășurate în octombrie 2019 în Wuhan, au susținut că au avut simptome similare celor pe care le au pacienții COVID-19.

Potrivit celui mai recent bilanț al pandemiei prezentat de AFP, 487.274 de oameni au murit în toată lumea de la debutul crizei din cauza COVID-19. Organizația Mondială a Sănătății se așteaptă ca, săptămâna viitoare, numărul cazurilor de infectare să depășească zece milioane.

„Comparăm cu gripa spaniolă, care s-a comparat la fel cu Covid: a scăzut în vară și a revenit puternic în septembrie și octombrie, fiind responsabilă pentru 50 de milioane de decese în timpul celui de-al doilea val”, a declarat dr. Ranieri Guerra, director general adjunct al OMS.