Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Studiu: Liliecii pot trăi până la 40 de ani datorită hibernării, discreției și geneticii

Studiu: Liliecii pot trăi până la 40 de ani datorită hibernării, discreției și geneticii

Cu toate că au o greutate de doar câteva grame, liliecii pot trăi până la 40 de ani datorită hibernării, discreției și geneticii, relatează AFP.

Liliecii formează, pe parcursul evoluției, una dintre speciile care s-au diversificat atât de mult încât reprezintă aproximativ 20% din totalul speciilor de mamifere. Sunt singurele specii de mamifere care și-au dezvoltat capacitatea de a zbura și printre puținele care dispun de un sonar.

Dintre toate speciile de lilieci, liliacul lui Brandt deține recordul în ceea ce privește speranța de viață, 41 de ani.

Cercetătorii au analizat genomul acestui tip de liliac și au descoperit o serie de adaptări genetice care ar putea explica talia redusă a animalului (4-8 grame la maturitate) și longevitatea sa ieșită din comun.

Acest liliac insectivor a dezvoltat într-adevăr "modificări unice" în secvenţa genetică care administrează receptorii hormonului de creştere şi cei ai unui alt hormon (IGF-1) înrudit. O mutaţie similară provoacă o formă de nanism la oameni şi la şoareci, explică autorii acestui studiu, publicat în revista britanică Nature Communications.

Autorii studiului susțin că asocierea genelor cu hibernarea, un ritm de reproducere foarte lent și un mod de viață deosebit de discret în peșteri izolate, permit liliacului Brandt să ajungă la vârste tot mai înaintate.

Citeşte mai multe despre:   studiu
 
 
 
Loading...