Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Studiu: Oamenii pot spera la regenerarea inimii

Studiu: Oamenii pot spera la regenerarea inimii

Cercetătorii din SUA au descoperit că șoriceii nou-născuți își pot regenera inima. Ei vor să folosească această capacitate a şoarecilor în favoarea oamenilor, care ar putea beneficia de această minune în urma unor traumatisme, precum infarctul, informează BBC.

La o zi după naștere, șoarecilor li s-a înlăturat o bucată din mușchiul inimii, iar după trei săptămâni, inima acestora s-a regenerat complet și funcționa la parametri normali.

Când procedura a fost repetată la șoareci în vârstă de o săptămână, inima nu s-a mai putut regenera. Prin urmare, puterea de regenerare a inimii este de scurtă durată la șoareci. Studiul mai sugerează că acestă capacitate de vindecare provine din proprietăţile muşchiului inimii şi nu de la celulele stem.

Se știe că peștii și amfibienii au această putere de refacere a țesuturilor, chiar și la maturitate, dar e prima dată când acest lucru este descoperit la mamiferi.

Coordonatorul studiului, profesorul Eric Olson, de la University of Texas Southwestern Medical Center, crede că cercetările viitoare vor demonstra că şi oamenii au o capacitate similară, chiar dacă momentan nu sunt programate experimente pe ţesutul uman. "Tot ce ştim despre dezvoltarea şi funcţionarea timpurie a inimii şoarecilor este comparabil cu ceea ce se întâmplă la oameni, aşa că suntem destul de încrezători că regenerarea este posibilă şi la oameni. Desigur, trebuie demonstrat", a explicat Olson.

Echipa de cercetători se concentrează acum pe descoperirea unei metode de a "retrezi" această capacitate regenerativă şi în şoarecii adulţi. Miza poate fi refacerea inimii umane în urma unor atacuri de cord. Profesorul Olson admite că mai sunt multe obstacole de trecut. Ceea ce funcţionează pentru inima cu presiune mică a amfibienilor poate să nu funcţioneze în inima cu o presiune mare şi mai multe camere, cum este cea a oamenilor.

Citeşte mai multe despre:   SUA,   cercetători