Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Studiu: restricțiile ridicate prematur ar putea conduce la un nou val de îmbolnăviri, în lipsa unui vaccin împotriva noului coronavirus

Studiu: restricțiile ridicate prematur ar putea conduce la un nou val de îmbolnăviri, în lipsa unui vaccin împotriva noului coronavirus

Un articol de: Maria Zărnescu - 09 Apr 2020, 18:06
Studiu: restricțiile ridicate prematur ar putea conduce la un nou val de îmbolnăviri, în lipsa unui vaccin împotriva noului coronavirus foto: Pixabay Externe

Orașul Wuhan, provincia Hubei din China a ridicat miercuri carantina și restricțiile, într-u cât nu au mai fost raportate cazuri noi de infecție cu noul coronavirus. Orașul a fost închis timp de 76 de zile, fiind considerat zona zora, de pornire a infecției cu noul coronavirus.

Măsurile luate de către autoritățile chineze par a fi reușit să depășească primul val de infecție cu noul coronavirus, iar în prezent întreaga lumea este cu ochii pe orașul din ASIA care a înlăturat restricțiile și și-a redeschis „porțile”.

Ridicarea prematură a restricțiilor un pericol pentru populație

Un studiu recent însă, realizat la Univeristy of Hong Kong și publicat în The Lancet, avertizează asupra riscurilor pe care le poate avea ridicarea prematură a restricțiilor. Cercetătorii au folosit la realizarea studiului modele matematice pentru a demonstra acest fapt și a arăta că astfel de acțiuni ar putea conduce la apariția unui al doilea val de îmbolnăviri.

„Aceste măsuri au reușit să reducă numărul cazurilor de îmbolnăvire de COVID-19, însă acesta poate crește iar odată cu redeschiderea fabricilor, a școlilor și a întâlnirilor din cadrul societăților și comunităților, mai ales în contextul în care numărul cazurilor de infecție este în creștere în alte părți ale lumii.” A explicat profesorul Joseph T Wu de la Universitatea din Hong Kong, ce a luat parte la realizarea studiului.

Viteza de infectare ar putea crește în anumite circumstanțe

Totodată, profesorul Joseph T Wu a avertizat prin intermediul studiului realizat că viteza de răspândire a SARS-CoV-2 ar putea crește, în cazul în care autoritățile nu vor asigura ridicarea lentă a restricțiilor și nici monitorizarea gradului de transmitere a noului coronavirus.

Mai mult decât atât, cercetătorii din Hong Kong sunt de părere că distanțarea socială și măsurile individuale de protecție ar trebui menținute de către populație. Totodată ar fi necesar și un echilibru prin care acestea să se poată menține și odată cu redeschiderea instituțiilor și reluarea activităților normale din sectorul industrial, până la descoperirea unui vaccin împotriva infecției cu noul coronavirus.

„Deși este posibil ca practicile de prevenție precum distanțarea socială să mai fie menținute pentru o perioadă, este necesar un echilibru proactiv între reluarea activităților economice și menținerea numărului de cazuri cât mai scăzut, până la apariția unui vaccin eficient, disponibil în întreaga lume.” Au mai adăugat speciliștii.

Efectele limitării premature a restricțiilor pot varia de la o zonă la alta, afirmă cercetătorii în studiul publicat de către The Lancet. Analiza publicată de către specialiștii din Hong Kong a arătat că riscul de deces pentru persoanele infectate cu noul coronavirus au variat în funcție de zonele Chinei, pe baza dezvoltării economice și a disponibilității resurselor din sistemul medical.

Studiile din Marea Britanie

În Regatul Unit, persoanelor cu vârste curpinse între 20 și 30 de ani, care nu locuiesc alături de părinții lor,  li s-ar putea permite întoarcerea la muncă, pentru a diminua pagubele din sistemul economic, arată o lucrare elaborată de Andrew J. Oswald și Nattavudh Powdthavee, de la Universitatea Warwick, citată de CNN.

Lucrarea britanicilor menționează că, în cazul în care un vaccin nu va fi descoperit curând, riscurirle îmbolnăvirilor nu sunt aproape de final.

Țări europene se pregătesc să ridice din restricțiile impuse în timpul pandemiei

Austria este una dintre țările europene care se pregătește să reducă, treptat, restricțiile impuse populației pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus, urmând să dechidă o serie de magazine, imediat după Paște, informează CNN.

Austria a raportat până joi un număr de 13.163 de cazuri confirmate de infecție cu noul coronavirus, dintre care 221 au fost înregistrate doar în ultimele 24 de ore. Numărul deceselor aici a ajuns la 295, cu 22 de morți înregistrați în ultimele 24 de ore.

Germania, la rândul său, ar urma să reia activitatea în anumite sectore, în timp ce se iau și măsuri pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus. Recomandarea vine din partea unui grup de economilti, medici și avocați, ce încurajează relansarea treptată a economiei, informează sursa citată anterior.

Până joi, Germania a raportat 113.615 cazuri confirmate de infectare cu SARS-CoV-2 și un număr total de 2.349 de decese cauzate de COVID-19. Numai în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 319 cazuri noi de infectare cu noul coronavirus pe teritoriul țării.

Situația în România și la nivel mondial

În România, numărul total al cazurilor de infecție cu noul coronavirus a ajuns la 5.202, iar 229 dintre aceștia au decedat.

La nivel mondial, numărul total al cazurilor de îmbolnăvire cu noul coronavirus a ajuns la 1.538.486, dintre care s-au înregistrat 89.975 de decese și 340.521 de persoane vindecate.

SUA rămâne cea mai afectată de pandemia noului coronavirus, având 435.941 de cazuri confirmate, iar 151.171 dintre ele sunt doar în New York.