Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe SUA avertizează: Pandemia de coronavirus nu este o chestiune de „dacă”, ci de „când”

SUA avertizează: Pandemia de coronavirus nu este o chestiune de „dacă”, ci de „când”

Un articol de: Vladimir Ionescu - 26 Feb 2020, 19:38
Foto: pixabay.com Externe

Autoritățile din Asia au raportat sute de noi cazuri de infecție cu coronavirus, miercuri, iar printre acestea se numără și un soldat american staționat în Coreea de Sud, în timp ce Statele Unite avertizează că situația s-ar putea transforma într-o pandemie, Covid-19 se răspândește în Europa, iar Brazilia a raportat și ea prima îmbolnăvire din America de Sud, relatează Reuters.

Acțiunile de pe piețele globale au căzut pentru a cincea zi consecutivă, pe fondul temerilor că lanțurile de aprovizionare din toată lumea ar putea fi afectate pentru o perioadă îndelungată. Totuși, valoarea aurului a crescut din nou și se îndreaptă spre maximul atins în ultimii șapte ani.

Coronavirusul, despre care se crede că ar fi plecat dintr-o piață a orașului chinez Wuhan la finalul anului trecut, a infectat circa 80.000 de oameni și a omorât peste 2.700 - majoritatea deceselor având loc în China.

Departamentul american pentru controlul bolilor și prevenție (CDC) i-a îndemnat pe cetățenii SUA să se pregătească, explicându-le că deși riscurile de moment sunt destul de mici, situația globală s-ar putea transforma într-o pandemie.

„Nu este o chestiune de dacă. Este o chestiune de când și de câți oameni vor fi infectați”, a afirmat Anne Schuchat, principalul director adjunct din CDC, marți.

Totuși, Tedros Adhanom Ghebreyesus, șeful Organizației Mondiale a Sănătăți, a avertizat în ceea ce privește catalogarea situației drept pandemie. De altfel, OMS descrie situația drept o „răspândire la scară mondială” a unei noi boli.

„Nu ar trebui să fim prea nerăbdători să declarăm o pandemie, fără o analiză atentă și limpede a faptelor”, le-a spus Tedros diplomaților din Geneva.

„Folosirea nesăbuită a cuvântului pandemie nu aduce niciun beneficiu, dar atrage după sine un risc semnificativ în ceea ce înseamnă amplificarea unor temeri și stigmate nefolositoare și nejustificate, și paralizează sistemele. De asemenea, ar putea semnala că nu mai putem ține sub control virusul, ceea ce nu este adevărat”, a mai spus Tedros.

Citeşte mai multe despre:   SUA,   OMS