Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe SUA: Donald Trump l-a demis pe șeful FBI, James Comey

SUA: Donald Trump l-a demis pe șeful FBI, James Comey

Un articol de: - 10 Mai 2017, 07:34
Foto: bizpacreview.com Externe

Președintele american, Donald Trump l-a demis marți pe directorul Biroului Federal de Investigații (FBI), James Comey, potrivit Agerpres.

Decizia a provocat o undă de șoc la Washington, mai ales că FBI este instituția ce se ocupa cu ancheta asupra eventualelor legături între echipa de campanie a lui Trump și Rusia.

Chiar Trump i-a transmis marți o scrisoare lui Comey, făcută public și de presa americană, în care îl informează asupra demiterii "cu efect imediat".

Decizia președintelui a fost marcată și într-un comunicat emis de Casa Albă, în care gestul este prezentat ca "un nou început pentru bijuteria aparatului nostru judiciar".

"FBI este una dintre instituțiile noastre cele mai prețuite și respectate și astăzi marcăm un nou început pentru bijuteria coroanei aparatului nostru judiciar" , se arată în comunicatul emis de Casa Albă.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sean Spicer susține că președintele Donald Trump a luat decizia în baza "recomandărilor clare" ale ministrului adjunct al Justiției, Rod Rosenstein și a ministrului Justiției, Jeff Sessions. Acesta a mai subliniat și că va începe imediat căutarea uni nou director al FBI.

"Deși am apreciat că m-ați informat, în trei ocazii distincte, că nu făceam obiectul vreunei anchete, sunt totuși de acord cu analiza Departamentului Justiției conform căreia dumneavoastră nu sunteți capabil să conduceți de o manieră eficace Biroul.

(...) Este esențial să găsim o nouă conducere pentru FBI care să restabilească încrederea publică în misiunea sa vitală de aplicare a legii",  a precizat Donald Trump în scrisoarea de demitere a directorului Biroului Federal de Investigații.

James Comey a fost numit la șefia FBI de Barack Obama în 2013 pentru un mandat de 10 ani. 

În trecut acesta a fost procuror federal și vice-ministru al Justiției.

Decizia lui Donald Trump vine după ce Comey și-a apărat miercurea trecută, în cursul unei audieri în Senat, decizia luată în 2016 de a anunța public, înaintea scrutinului prezidențial de pe 8 noiembrie, că FBI a deschis o nouă anchetă cu privire la folosirea unui server privat de către Hillary Clinton.

"A ascunde (această anchetă) ar fi fost, din punctul meu de vedere, catastrofal", a declarat Comey, audiat de comisia juridică a Senatului.

Comey a fost întrebat de senatori de ce a decis să dezvăluie public investigația ce oprivea pe candidata democrată, Hillary Clinton, și nu însă și pe cea referitoare la presupuse contacte inadecvate ale republicanului Donald Trump sau ai apropiaților acestuia cu agenți ruși.

La 28 octombrie, James Comey a adresat o scrisoare Congresului în care anunța că FBI a început examinarea unor noi e-mailuri ce ar putea fi relevante pentru ancheta privind modul în care Hillary Clinton a gestionat informații clasificate în perioada în care a condus Departamentul de Stat.

Citeşte mai multe despre:   SUA,   Donald Trump,   FBI,   demitere