Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe SUA, îngrijorată de implicarea unei companii chineze în proiectul de la Cernavodă, la mică distanță de baza militară Mihai Kogălniceanu (VIDEO)

SUA, îngrijorată de implicarea unei companii chineze în proiectul de la Cernavodă, la mică distanță de baza militară Mihai Kogălniceanu (VIDEO)

Un articol de: Redacția B1.ro - 17 Mai 2019, 00:18
Foto: nuclearelectrica.ro Externe

Rick Perry, secretarul american al Energiei, s-a declarat îngrijorat de faptul că guvernul Dăncilă vrea să construiască două noi reactoare la Centrala nucleară de la Cernavodă, la câteva zeci de kilometri distanță de baza militară Mihail Kogălniceanu, cu o companie chineză de stat, relatează g4media.ro.

Adam Kinzinger, congressman din Illinois, i-a adresat ministrului Perry următoarea întrebare:

„Sunt îngrijorat că aliații noștri români iau serios în calcul să facă afacerea cu compania chineză de stat China General Nuclear Power Corporation.

Săptămâna aceasta România a semnat un acord preliminar cu firma chineză pentru construcția a două noi reactoare în valoare de câteva miliarde de dolari.

Avem companii americane care își doresc să construiască, dar oferta lor a fost refuzată de guvernul României din cauza influenței crescânde a Chinei în România. Pentru a înrăutăți lucrurile și mai mult, cele două noi reactoare nucleare sunt amplasate lângă Marea Neagră la câțiva km de baza MK (Mihai Kogălniceanu – n. red.) unde avem soldați americani. Din punctul de vedere al securității naționale, sunteți îngrijorat din cauza acestei investiții a Chinei în infrastructura energetică a aliatului nostru?”. Perry a răspuns „Da”.

În acest context, secretarul american al Energiei a spus că va merge în regiune „în prima săptămână din iunie”, după ce recent s-a întâlnit la Bruxelles cu vicepremierul României. Perry a mai spus că guvernul SUA este într-un ”dialog activ cu prietenii noștri pe câteva proiecte nucleare”.

Publicația reamintește că Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă (în cae Ministerul Energiei e acționar majoritar) și compania chineză de stat China General Nuclear Power Corporation (CGN) au semnat pe 8 mai acordul preliminar pentru continuarea proiectului construirii și operării reactoarelor 3 și 4 de la centrala Cernavodă.

La toate acestea se adaugă avertismentul administrației Trump, care a afirmat în repetate rânduri că influența politco-economică a Chinei în Europa este în creștere.

 

Citeşte mai multe despre:   Stiri Cernavoda ,   SUA,   China