Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe SUA îşi suplimentează trupele din Orientul Mijlociu 'pentru scopuri defensive'

SUA îşi suplimentează trupele din Orientul Mijlociu 'pentru scopuri defensive'

Un articol de: Ionescu Tudor - 18 Iun 2019, 13:04
SUA îşi suplimentează trupele din Orientul Mijlociu 'pentru scopuri defensive' Foto: Președintele iranian Hassan Rouhani (sursă: hepta.ro) Externe

Statele Unite va trimite în Orientul Mijlociu încă 1.000 de soldaţi şi utilaje de război, se arată într-un comunicat de presă al Departamentului de Stat american, de luni.

"Ca răspuns la o solicitare din partea Comandamentului Central al SUA (CENTCOM) de forțe suplimentare, și cu recomandarea şefului Satului Major General, și în consultare cu Casa Albă, am autorizat aproximativ 1.000 de trupe suplimentare pentru scopuri defensive, pentru a face faţă ameninţărilor aeriene, navale și terestre din Orientul Mijlociu", se arată în comunicat.

În continuare, Departamentul de Stat american face referire la "comportamentul ostil al forțelor iraniene" (în speţă presupusele atacuri iraniene asupra celor două petroliere) dar şi la "grupurile proxy ale iranului" (în speţă grupare Hezobllah, care operează în Siria şi Liban).

"Recentele atacuri iraniene confirmă informaţiile bune şi credibile pe care le-am primit despre comportamentul ostil al forțelor iraniene și al grupurilor sale proxy, care amenință personalul și interesele Statelor Unite din întreaga regiune", transmite Departamentul de Stat.

"Statele Unite nu caută conflict cu Iranul. Acțiunile de astăzi (luni - n.r.) sunt luate pentru a asigura securitatea și bunăstarea personalului nostru militar care lucrează în întreaga regiune și pentru a ne proteja interesele naționale. Vom continua să monitorizăm cu atenție situația și să facem ajustări pentru a echilibra situaţia, dacă este necesar, date fiind informațiile și amenințările credibile", se mai arată în comunicat.

Anunţul vine la doar o zi după ce, Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, a indicat că acţiunea militară împotriva Iranului încă este luată în calcul de Donald Trump.

Foto: Portavion american (sursă foto: Pixabay / skeeze) 

  • Reacţia Uniunii Europene

Potrivit CNN, Uniunea Europeană a făcut "apel la calm", iar în privat, mai mult diplomaţi şi-ar fi exprimat frustrarea cu privire la tensiunile americano-iraniene. Uniunea Europeană fiind un susţinător al acordului nuclear şi al ridicării sancţiunilor economice impuse Iranului. De altfel, Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate al Uniunii Europene, a anunţat că va călători la Washington pentru a purta discuţii pe problematica Iranului.Au adoptat un băiat de 14 ani, dar, când l-au controlat, au aflat cu ce monstru trăiau în casă. Era, de fapt...

"Trebuie aplicată maximă reţinere şi înţelepciune", a declarat Federica Mogherini.

Uniunea Europeană este şi sceptică cu privire la dovezile prezentate de Statele Unite cu privire la implicarea Iranului în atacarea celor două tancuri petroliere, din weekend.

Singurul stat europea care a luat partea Statelor Unite a fost Marea Britanie - acesta este însă unul dintre cele mai importanţi aliaţi ai Statelor Unite, prin urmare nu este chiar surprinzător.

Foto: Avion model "Northrop Grumman EA-6B Prowler" (sursă foto: Pixabay / Military_Material)

  • Reacţia Iranului

Într-un interviu acordat pentru CNN, ambasadorul iranian de la Londra, Hamid Baeidinejad, a precizat negat orice implicare a Iranului în atacul asupra tancurilor petroliere şi a avertizat Statele Unite că "îi va părea foarte rău" dacă va subestima Iranul în eventualitatea unui conflict armat.

De asemenea, ambasadorul iranian nu a pus incidentul din Golful Oman în seama Statelor Unite, ci pe a unor state din zona Orientului Mijlociu "care au investit masiv, miliarde şi miliarde de dolari, pentru a atrage Statele Unite într-un conflict militar cu Iranul".

Foto: Submarin american (sursă foto: Pixabay / skeeze) 

  • Ce alte forţe mai are Statele Unite în regiune, pe lângă cele 1.000 de trupe care vor fi trimise

În zona Gofului Persic, Statele Unite are Flotă a Cincea, a doua cea mai puternica flotă din Marina Militară americană. Potrivit datelor Institutului Naval al Marinei Americane, aceasta este compusă din 21 de nave, din diferite clase (portavioane, distrugătoare, submarine, etc), la care se mai adauga suport aerian şi terestru din Kuwait, Turcia, Bahrain şi Arabia Saudită.