Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe SUA: Manifestații împotriva rasismului, în urma deciziei juriului privind nepedepsirea polițistului care l-a ucis pe Michael Brown

SUA: Manifestații împotriva rasismului, în urma deciziei juriului privind nepedepsirea polițistului care l-a ucis pe Michael Brown

Un articol de: - 25 Noi 2014, 10:35
SUA: Manifestații împotriva rasismului, în urma deciziei juriului privind nepedepsirea polițistului care l-a ucis pe Michael Brown Foto: everydayfeminism.com Externe

Mii de americani au ieșit în stradă, luni seară, în marile orașe din Statele Unite, precum Seattle, New York, Chicago și Los Angeles, după decizia unui mare juriu de a nu-l urmări judiciar pe un poliţist alb care a ucis în august un tânăr de culoare la Ferguson, relatează AFP.

Încă de la anunţarea deciziei marelui juriu, câteva sute de manifestanţi s-au adunat în Times Square, la New York, purtând panouri negre pe care se puteau citi mesaje ca "Rasismul ucide", "Nu vom rămâne tăcuţi" şi denunţând "rasismul în rândul poliţiei".

"Dacă nu există justiţie, nu există pace", scandau protestatarii, ale căror rânduri s-au îngroşat odată cu scurgerea orelor. Alţii comparau poliţia cu Ku Klux Klan sau făceau afirmaţii grosolane la adresa acesteia, a constatat un jurnalist AFP.

Poliţia era omniprezentă, cu elicoptere care survolau cea mai celebră piaţă din lume. Bill Bratton, şeful poliţiei newyorkeze a venit în Times Square, unde cineva l-a împroşcat cu un lichid de culoarea roşie pe faţă.

Alt grup de manifestanţi s-a adunat în Union Square, în sudul Manhattanului, iar un al treilea grup a preconizat să se îndreapte către Harlem pe jos, purtând în frunte o pancartă care cere "Dreptate pentru Michael Brown", tânărul ucis la vârsta de 18 ani de către un poliţist la Ferguson.

La Washington, câteva sute de protestatari s-au adunat în faţa sediului Casei Albe, scandând "Mâinile sus, nu trageţi", sloganul devenit apelul manifestanţilor de la drama din Ferguson, un orăşel din Missouri (centru).

Ei arborau pancarte cu mesaje ca "Opriţi teroarea rasistă a poliţiei" sau "Viaţa persoanelor de culoare contează", a constatat corespondentul AFP la Casa Albă. Coloana părea să se îndrepte către Capitoliu.

Manifestaţii - pregătite dinainte, atât de aşteptată era decizia marelui juriu - au avut loc de asemenea la Boston, Philadelphia, Denver, Seattle sau la Chicago şi Salt Lake City, majoritatea fără confruntări grave.

La Oakland, în statul california, în vestul Statelor Unite, aproximativ 2.000 de persoane, potrivit postului CBS, au blocat o autostradă. Au fost operate "numeroase" arestări, scrie cotidianul San Francisco Chronicles.

La Los Angeles, manifestanţi au încercat, fără succes, să pătrundă pe autrostrăzi, însă poliţişti i-au împiedicat. Aproximativ 200 de persoane au manifestat în cartierele din sud, cu populaţie majoritară de culoare.

Unii, adunaţi în faţa unui sediu al poliţiei, au urlat "Moarte copoilor criminali", scrie Los Angeles Times.

Câteva zeci de manifestanţi, unii culcându-se pe jos, pe stradă, într-un "die-in", au încercat să blocheze intersecţii la Beverly Hills sau în sudul Hollywoodului, purtând pancarte cu mesajul "Rezistenţa este justificată, de la Ferguson şi până în Fâşia Gaza".

Decizia marelui juriu popular de a nu declanşa urmărirea judiciară împotriva poliţistului Darren Wilson a fost anunţată într-o conferinţă de presă luni seara.

Citeşte mai multe despre:   decizie