Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Guvernul SUA: Mișcarea Imperială Rusă este o grupare teroristă

Guvernul SUA: Mișcarea Imperială Rusă este o grupare teroristă

Un articol de: George Lupu - 06 Apr 2020, 18:29
Guvernul SUA: Mișcarea Imperială Rusă este o grupare teroristă foto: Pixabay Externe

Statele Unite a desemnat un grup ultranaționalist din Rusia, numit Mișcarea Imperială Rusă drept organizație teroristă, a declarat luni un oficial  al Departamentului de Stat pentru Reuters.

Membrii grupului s-au declarat naționaliști ortodocși ruși care favorizează restabilirea monarhiei și privilegierea intereselor etnicilor ruși, ucraineni și belarusi.

Departamentul de Stat al SUA în ultimul său raport anual privind terorismul publicat în noiembrie anul trecut a declarat că terorismul motivat de caracteristici etnice și rasiale a crescut alarmant în 2018, atât la nivel mondial, cât și în Statele Unite.

 

Afirmarea naționalismului extremist rus, după războiul din Ucraina

 

În urma intervenției militare ruse din 2014 în Ucraina, Rusia Unită s-a bazat din ce în ce mai mult pe naționalismul rus pentru sprijin. În același timp, partidul de guvernământ a cultivat legături strânse cu mișcările politice euroceptice, de extremă dreapta și de stânga, sprijinindu-i financiar și invitându-i la conferințele eurasiatice din Crimeea și Sankt Petersburg.

În martie 2015, partidul naționalist rus Rodina a organizat Forumul Conservator Internațional Rus la Sankt Petersburg, invitând o majoritate a susținătorilor de extremă stânga și de dreapta (inclusiv neo-nazisti) din străinătate, dintre care mulți au vizitat un eveniment similar în Crimeea în 2014: Udo Voigt, Jim Dowson, Nick Griffin, Jared Taylor, Roberto Fiore, Georgios Epitidios (Zorii de Aur) și alții.

Ascensiunea partidelor de extremă-dreaptă în Europa a provocat temeri importante pe continent privind un posibil viitor în care democrația să fie șubrezită de mișcările naționaliste, iar Uniunea Europeană să devină irelevantă pe fondul politicilor suveraniste ale acestor formațiuni.

Cu toate acestea, anul 2019 nu a fost unul bun pentru aceste formațiunii în state precum Austria sau Italia, unde au ieșit de la guvenare cu mare scandal. Singurul succes a fost înregistrat în alegerile europarlamentare unde mesaje suveraniste au atras electoratul din state precum Franța sau Italia.

 

Naționalismul extremist în Rusia

 

Naționalismul extremist în Rusia se referă la multe mișcări și organizații ultra-naționaliste de extremă dreapta și câteva extrema-stânga. Termenul de naționalism în Rusia se referă adesea la naționalism extremist. Cu toate acestea, este adesea amestecat cu „fascismul” din Rusia.

Unele mișcări dețin o poziție politică potrivit căreia statul trebuie să fie un instrument al naționalismului (cum ar fi Partidul Național Bolșevic, condus de Eduard Limonov), în timp ce altele (de exemplu, unitatea națională rusă) rezolvă tactic lupta împotriva „dușmanilor perceputi ai Rusiei” „fără a intra în politică.

Centrul Antifascist de la Moscova a estimat că în Rusia funcționau 40 de grupări (naționaliste) extremiste Aceeași sursă a raportat 35 de ziare extremiste, cea mai mare dintre acestea fiind Zavtra. În ciuda represiunii autorităților guvernamentale, în Rusia s-a stabilit o mișcare extremistă de extremă dreapta.

Citeşte mai multe despre:   Rusia,   SUA,   Italia,   Austria