Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe SUA nu se alătură programului COVAX, pentru accesul mondial la vaccinul anti-COVID / OMS, acuzată că a fost coruptă de China

SUA nu se alătură programului COVAX, pentru accesul mondial la vaccinul anti-COVID / OMS, acuzată că a fost coruptă de China

Un articol de: Andrei Ștefan - 02 Sep 2020, 12:31
SUA nu se alătură programului COVAX, pentru accesul mondial la vaccinul anti-COVID / OMS, acuzată că a fost coruptă de China Foto: Pixabay.com Externe

Reprezentanții de la Casa Albă au declarat că Statele Unite nu se vor alătura programului COVAX, pentru accesul mondial la vaccinuri împotriva COVID-19, acuzând Organiația Mondială a Sănătăţii că este "coruptă", scrie The Washington Post.

 

SUA nu se alătură programului COVAX

 

Iniţiativa COVAX intenționează achiziționarea a 2 miliarde de doze de vaccin, pentru toate ţările din lume, până la sfârșitul anului 2021.

Cel puţin 172 de ţări şi-au exprimat interesul pentru COVAX, inclusiv țări cu venituri mici și medii. Alte 80 de state care se finanţează singure şi-au exprimat la rândul lor interesul.

Țările care doresc să facă parte din planul global COVAX au până la 31 august să prezinte oficial interesul lor, au declarat oficialii OMS, cu confirmarea intenției de aderare până la 18 septembrie și furnizarea plăților inițiale până pe 9 octombrie, scrie Reuters.

De asemenea, Comisia Europeană va sprijini cu 400 de milioane de euro iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de achiziţie a vaccinurilor anti-COVID.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Judd Deere, a declarat că SUA "nu vor fi constrânse de organizaţii multilaterale influenţate de o Organizaţie Mondială a Sănătăţii coruptă şi de China".

 Carantină obligatorie pentru două săptămâni. CNSU a adoptat Hotărârea

OMS, acuzată că a fost coruptă de China

 

„Acest preşedinte (Donald Trump) va depune toate eforturile pentru a se asigura ca orice nou vaccin este în conformitate cu standardele FDA (Food and Drug Administration) pentru siguranţă şi eficacitate, şi este testat temeinic şi salvează vieţi", a adăugat Deere.

SUA au depăşit luni pragul de 6 milioane de cazuri de infectare cu noul coronavirus.

Statele Unite s-au retras din OMS în iulie, susţinând că regimul de la Beijing are o influenţă prea mare în cadrul organizaţiei, acuzând totodată China de răspândirea virusului COVID-19 la nivel mondial.

Directorul general al OMS a devenit ținta tot mai multor critici, în special din partea președintelui american Donald Trump și a lui Mike Pompeo, care l-au acuzat că este pro-China.

„Comentariile sunt neadevărate și inacceptabile, și fără vreo bază. Unica noastră prioritate – și prioritatea întregii organizații – este salvarea de vieți... iar OMS nu va fi distrasă de aceste comentarii. Nu vrem nici să fie distrasă comunitatea internațională”, s-a apărat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

 

Programul COVAX, esențial pentru accesul la un vaccin anti-COVID

 

Descoperirea și accesul la vaccin este esențială pentru a pune capăt pandemiei COVID-19, susține directorul OMS, care vrea să se asigure că prețurile sunt menținute „cât mai scăzute”.

„Naționalismul vaccinului ajută doar virusul. Succesul programului COVAX depinde nu numai de țările care s-au înscris la acesta, dar și de a completa deficiențele cheie de finanțare”, a spus el într-o informare publică

Până în prezent, 70% din populaţia lumii este acoperită, potrivit listei ţărilor care au intrat în program.

Finanţarea COVAX este necesară de urgenţă în vederea pentru a face portofoliul să avanseze”, a subliniat Tedros Adhanom Ghebreyesus, care a evocat eforturile ţărilor din întreaga lume de a atenua impactul economic al pandemiei COVID-19.

Anunțul șefului OMS are loc în contextul în care în aproximativ două luni ar putea fi gata vaccinul anti-Covid dezvoltat de Universitatea din Oxford.

Citeşte mai multe despre:   SUA,   COVAX