Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe SUA reintroduc Cuba pe lista statelor care sponsorizează terorismul. Ce motive a invocat administrația Trump, ce efecte are decizia și cum a răspuns Havana

SUA reintroduc Cuba pe lista statelor care sponsorizează terorismul. Ce motive a invocat administrația Trump, ce efecte are decizia și cum a răspuns Havana

Un articol de: Vladimir Ionescu - 12 Ian 2021, 10:04
SUA reintroduc Cuba pe lista statelor care sponsorizează terorismul. Ce motive a invocat administrația Trump, ce efecte are decizia și cum a răspuns Havana foto: Hepta.ro / AdMedia / CNP/AdMedia Externe

Administrația Trump a lovit Cuba cu noi sancțiuni, cu puțin timp înainte ca președintele-ales Joe Biden să fie învestit oficial în funcție. Departamentul de Stat al SUA a înscris țara latinoamericană pe lista neagră, luni, și a desemnat-o „stat sponsor al terorismului”, transmite Deutsche Welle.

SUA reintroduc Cuba pe lista statelor care sponsorizează terorismul. Mike Pompeo: Statele Unite vor continua să sprijine poporul cubanez

 

Mișcarea a fost anunțată de Mike Pompeo, Secretar de Stat al SUA în exercițiu, care a acuzat Cuba că adăpostește fugari din Statele Unite și că îl sprijină pe liderul venezuelean Nicolas Maduro.

Înscrierea Cubei pe lista neagră este cea mai recentă inițiativă dintr-o serie de demersuri politice majore făcute de administrația președintelui în exercițiu Donald Trump înainte de inaugurarea președintelui-ales Joe Biden, care va avea loc în 20 ianuarie.

Cuba fusese îndepărtată de pe lista neagră în anul 2015, în vremea administrației Barack Obama, care a făcut pași pentru a normaliza relațiile cu țara latinoamericană.

Mike Pompeo spune despre Cuba că a fost trecută din nou pe lista neagră pe motiv că „a oferit în mod repetat sprijin pentru acte de terorism internațional”, precum și pentru adăpostirea fugarilor din SUA și a liderilor rebeli columbieni.

„Cu această acțiune, vom trage din nou la răspundere Cuba și vom transmite un mesaj clar: regimul Castro trebuie să pună capăt sprijinului pentru terorism internațional și subversiunii justiției Statelor Unite”, a subliniat Mike Pompeo, referindu-se la liderii cubanezi Fidel și Raul Castro.

„Statele Unite vor continua să sprijine poporul cubanez în dorința sa de a avea un guvern democratic și respect pentru drepturile omului, inclusiv libertatea religioasă, de expresie și de asociere”, a adăugat șeful diplomației americane.

Cum a răspuns Havana: „Condamnăm desemnarea ipocrită și cinică a Cubei drept stat sponsor al terorismului de către Statele Unite”

 

Ministerul cubanez de Externe a criticat mișcarea, pe care a descris-o ca fiind una „cinică” și „ipocrită”.Au divorţat imediat după ce ea i-a trimis poza asta pe Whatsapp! Are ochi de detectiv cine vede de ce

„Condamnăm desemnarea ipocrită și cinică a Cubei drept stat sponsor al terorismului de către Statele Unite”, se arată în răspunsul ministerului cubanez de Externe. „Oportunismul politic al acestui act este recunoscut de toată lumea care are o îngrijorare ingenuă față de flagelul terorismului și victimele sale”, mai spune partea cubaneză.

Principalul diplomat cubanez pentru afaceri cu SUA a comentat și el vestea. Acesta susține că, în realitate, Statele Unite ar fi fost cele care ar fi sprijinit actele teroriste în Cuba.

Cuba este un stat victimă al terorismului care a fost desfășurat ani de zile de guvernul Statelor Unite sau de indivizi și organizații care operează de pe teritoriul SUA, tolerați de autorități. Un număr total de 3.478 de cubanezi au fost uciși și 2.099 au fost răniți”, a declarat Carlos F. De Cossio.

Ce efecte are decizia SUA

 

Înscrierea Cubei pe lista neagră are consecințe majore pentru Havana și pentru viața de zi cu zi a cubanezilor.

Investitorii străini riscă urmărirea penală în SUA dacă fac tranzacții cu Cuba.

Reinstituirea sancțiunilor cuprinde și restricții majore care interzic cea mai mare parte a călătoriilor între SUA și Cuba.

Sancțiunile limitează și transferurile de bani între cele două țări, lovind puternic veniturile cubanezilor care au rude în SUA.

Doar alte trei țări se mai regăsesc în prezent pe lista statelor care sponsorizează terorismul: Coreea de Nord, Siria și Iran.

Citeşte mai multe despre:   Cuba,   Administratia Trump